economie cultuur politiek RSS

Driekwart Chinezen heeft problemen met slapen

Driekwart Chinezen heeft problemen met slapen

Drie op de vier Chinezen tussen de 10 en 45 jaar heeft problemen met inslapen. Slechts 11 procent slaapt de hele nacht door zonder wakker te worden.

Maar een op de vier Chinezen is tevreden over zijn dagelijkse nachtrust. Dat blijkt uit een onderzoek van de Chinese stichting voor slaaponderzoek onder 60.000 respondenten, dat maandag werden gepubliceerd. Negen op de tien ondervraagden zeggen dat ze 's ochtends vaak moe wakker worden (91 procent).

Chinezen lijken zich over deze resultaten geen zorgen te maken. Slechts 13 procent kwalificeert zijn slaapproblemen als verontrustend. Ook van de kwart van de respondenten die tevreden is over zijn nachtrust, zegt maar 5,6 procent vrijwel dagelijks uitgerust en energiek wakker worden.

 

Moderne afleidingen

De onderzoekers denken dat druk, stress en depressie de belangrijkste oorzaken zijn van een slechte nachtrust. Maar ze wijzen ook op het onregelmatige leven dat veel Chinezen leiden; slechts vijf procent gaat iedere dag rond dezelfde tijd naar bed.

Ook het gebruik van sociale media, online shopping en tv-kijken vlak voor het slapengaan (93 procent doet dat) dragen niet bij aan het tot rust komen. Van de respondenten zegt 60 procent dat ze inleveren op slaapuren ten faveure van hun werk.

maandag 20 maart 2017


Gerelateerde onderwerpen:

Vier op de tien Chinezen hebben slaapproblemen
Chinese arbeiders 'slaapwandelen' op hun werk
Rapport legt verband examenstress en zelfmoord

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder