economie cultuur politiek RSS

Hooggerechtshof Taiwan opent weg homohuwelijk

Hooggerechtshof Taiwan opent weg homohuwelijk

De Taiwanese wet die alleen het huwelijk tussen mannen en vrouwen erkent is in strijd met de grondwet. De uitspraak van Taiwan's hoogste rechtscollege betekent dat de overheid een wet moet maken die het homohuwelijk legaliseert.

De 14 rechters van het hooggerechtshof kwamen woensdag met hun langverwachte uitspraak. Zij oordeelden dat artikel 972 van het burgerlijk wetboek, waarin alleen sprake is van het huwelijk tussen man en vrouw, in strijd is met de grondwet. Daarin staat dat Taiwanese burgers het recht hebben hun eigen huwelijkspartner te kiezen en dat alle burgers gelijk dienen te worden behandeld.

De uitspraak werd in Taipei door tienduizenden voorstanders van het homohuwelijk gevierd. Het betekent niet dat homokoppels onmiddellijk in de echt kunnen worden verbonden. Volgens de Taiwanese wet krijgt het parlement twee jaar de tijd om de wetgeving aan te passen. Als dat niet op tijd gebeurt, hebben homostellen vanaf 24 mei 2019 het recht hun verbintenis bij de burgerlijke stand te laten registreren. Ze genieten dan dezelfde rechten als getrouwde hetero-paren.

 

Niet onomstreden

Al sinds 2003 wordt in Taiwan gepleit voor het homohuwelijk. Het was uiteindelijk homorechten-activist Chi Chia-wei die in 2013 een rechtszaak aanspande, nadat de lokale overheid in Taipei weigerde zijn huwelijk met een man te registreren. De zaak kreeg extra gewicht toen de gemeente Taipei zich bij de zaak voegde en het hooggerechtshof om een wetsinterpretatie vroeg.

Daarmee is Taiwan het eerste land in Azië dat het homohuwelijk gaat erkennen. In conservatieve hoek bestaat veel weerstand tegen een erkenning van het homohuwelijk. Tegenstanders menen dat het hooggerechtshof buiten zijn boekje is gegaan en op de stoel van de wetgever is gaan zitten. Zij vrezen "morele problemen" en wijzen op culturele gewoonten waarbij aan voorouder-verering en het voortzetten van de bloedlijn groot belang worden gehecht.

woensdag 24 mei 2017


Gerelateerde onderwerpen:

Chinese rechter wijst homohuwelijk af
Serie over homoseksuelen voortijdig geschrapt
Ruimdenkende grootmoeder pleit voor homohuwelijk

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder