economie cultuur politiek RSS

China bouwt snelweg die energie opwekt

China bouwt snelweg die energie opwekt

In Jinan is een experimenteel stuk snelweg in gebruik genomen dat geheel uit zonnecellen bestaat. Op termijn moet het ook mogelijk zijn om draadloos elektrische auto's tijdens het rijden op te laden.

De test wordt gehouden op een strook van één kilometer op de rondweg van de noordoostelijke Chinese stad Jinan. Hier is door de Qilu Transport ontwikkelingsgroep een transparante beschermlaag aangebracht die bijna 6.000 vierkante meter zonnecellen beschermt tegen het autoverkeer. Het gaat om een rijstrook en de vluchtstrook.

De opgewekte elektriciteit, naar verwachting een miljoen kilowattuur per jaar, wordt vooralsnog gebruikt voor straatverlichting, wegsignalering, bewakingscamera's en tolfaciliteiten. Maar Qilu werkt al aan een systeem dat door middel van elektromagnetische inductie de accu's van elektrische auto's tijdens het rijden oplaadt.

 

Ruimte- en kostenbesparend

Volgens Qilu is het grote voordeel dat het wegoppervlak zo dubbel gebruikt wordt en de stroom wordt opgewekt dichtbij de plek waar het nodig is. Het bedrijf verwacht dan ook veel belangstelling voor het systeem bij het ontwikkelen van zogeheten smart city's.

Het experiment is gebaseerd op een Nederlandse innovatie: de SolaRoad. In Krommenie ligt een fietspad van 70 meter geheel bestaand uit zonnepanelen. De aanleg daarvan kostte in 2015 een kleine drie miljoen euro. Volgens Qilu is de aanleg van hun stuk snelweg per meter de helft goedkoper dan die in een ander land.

donderdag 28 december 2017


Gerelateerde onderwerpen:

JD.com opent honderden onbemande supermarkten
Tencent is China's eerste voorbij grens $500 miljard
China bouwt nieuwe modelstad zo groot als Limburg

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder