economie cultuur politiek RSS

Goed nieuws: bloggers moeten positiever schrijven

Goed nieuws: bloggers moeten positiever schrijven

Chinese bloggers moeten hun sociale verantwoordelijkheid nemen en een constructieve houding aannemen. Dat zegt Lu Wei, directeur van het Staatsbureau voor Internet Informatie.

De Chinese overheid verwacht van bloggers, en dan met name bloggers met veel volgers, dat ze positiever schrijven. Dat is de belangrijkste uitkomst van een congres over sociale netwerken, zaterdag in Beijing gehouden.

Van bloggers wordt niet alleen verwacht dat ze zich aan de wet houden, maar dat ze ook Chinese waarden en vertrouwen bevorderen. "Zij vormen een voorbeeld als het gaat om het beschermen van de belangen van burgers en zullen afzien van activiteiten die de reputatie en belangen van anderen schaden", aldus Lu.

 

Blogmiljonairs

Sociale netwerken op het internet, zoals Weibo en t.qq.com, zijn populair in China. Het stelt gewone Chinezen in staat hun mening over alles en nog wat te delen. Volgens staatspersbureau Xinhua zijn er 3.300 bloggers met meer dan een miljoen volgers en 200 met meer dan tien miljoen volgers. Een aantal van deze blog-miljonairs waren op het congres aanwezig.

Sinds kort kunnen Chinezen alleen nog onder hun eigen naam een internetaccount aanmaken. Bloggers die misstanden aan de kaak stellen, worden op papier aangemoedigd. Maar in de praktijk worden ze vaak onder druk gezet hun berichten te wissen. Van bloggers die kritiek uitoefenen op de partij, het systeem en Chinese leiders wordt vaak zonder opgaaf van redenen het account geblokkeerd. Veel bloggers passen dan ook zelfcensuur toe. Desondanks voelt de overheid zich geroepen bloggers te manen zich positief en constructief op te stellen.

 

Watermeloenentijd

Blogaap is natuurlijk maar een vliegje in het wereldwijde web, maar levert vandaag een constructieve bijdrage. Op de foto positief nieuws voor watermeloenenverkopers. Op het Chinese internet verschijnen sinds juli steeds meer foto's en filmpjes van kinderen die watermeloenkleding dragen. Uit watermeloenen worden zonnehoeden, bikini's en zelfs complete outfits gesneden.

In China wordt komkommertijd ook wel als watermeloenentijd aangeduid.

zondag 11 augustus 2013


Gerelateerde onderwerpen:

Journalisten krijgen smaak van onthullen te pakken
Vrouw meloenenverkoper krijgt schadevergoeding
China steunt online klokkenluiden (maar sluit critici af)

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder