economie cultuur politiek RSS

Ondertussen in Macau...

Terwijl in Hong Kong demonstranten al wekenlang de straat opgaan, is in Macau geruisloos een nieuwe stadsbestuurder aangewezen. Een kiescollege heeft Ho Iat Seng uitgekozen als enige kandidaat om voor vijf jaar chief executive te worden.

Ho Iat Seng (62) was de enige kandidaat om Fernando Chui op te volgen als hoogste bestuurder van Macau. Een zorgvuldig samengesteld kiescollege stemde in grote meerderheid voor hem; hij vergaarde 392 van de 400 stemmen. Als de centrale regering in Beijing met zijn benoeming instemt, kan hij op 20 december worden ingezworen.

Ho heeft een achtergrond in de zakenwereld, maar maakte de overstap naar de publieke sector. Hij maakte vanaf 2004 vijf jaar deel uit van het stadsbestuur. De afgelopen zes jaar was hij de voorzitter van het stadsparlement van Macau. Hij is geen onbekende in Beijing; Ho is sinds 2001 lid van het permanente comité van het Nationale Volkscongres van China.

 

Autonomie

Macau is een speciale autonome regio van de Volksrepubliek. Er wonen ongeveer 600.000 mensen. De economie leunt zwaar op de gokindustrie; Macau is de enige plek binnen de Volksrepubliek waar legaal mag worden gegokt. Het was honderd jaar een kolonie van Portugal en werd in 1999 weer overgedragen aan China.

Staatkundig lijkt de positie van Macau dus veel op die van Hong Kong. Beide steden waren lange tijd een buitenlandse kolonie en kregen bij de overdracht aan China een vorm van autonomie waarin burgerrechten zijn verankerd in de lokale grondwet: Eén land, twee systemen.

 

Levenspeil

Maar anders dan in Hong Kong gaat het er in Macau gemoedelijker aan toe. Een meerderheid van de bevolking vindt de leefsituatie goed. Het levenspeil is er hoger dan in Hong Kong en de werkloosheid laag. Een meerderheid van de bevolking zou best meer directe democratie willen en zelf zijn stadsbestuurder kiezen. Maar de aanhoudende onrust in de buurstad is voor veel burgers een reden om zich te schikken in de huidige situatie.

Ho refereerde daar de afgelopen tijd meermalen aan. "Veel mensen hebben mij gezegd dat ze niet willen dat Macau overhoop wordt gegooid", vertelde hij afgelopen week in een persconferentie. En zondag verwees hij opnieuw naar de onlusten in de buurstad 70 kilometer verderop: "Een typhoon, hoe sterk ook, gaat uiteindelijk liggen. En dat zal met de verstoring in Hong Kong ook gebeuren."

 

Protestbeweging

Helemaal zonder oppositie is Macau ook weer niet. In mei 2014 (dus nog voor de Paraplu-demonstraties in Hong Kong) gingen 20.000 burgers de straat op om direct kiesrecht te eisen. Drie pro-democratiebewegingen organiseerden daarop een burgerreferendum, maar moesten na een paar dagen al stoppen omdat zij volgens de lokale overheid de privacywet overtraden.

Een aangekondigde demonstratie op maandag om steun te betuigen aan het protest in Hong Kong werd door het bestuur van Macau verboden. Uit voorzorg waren tientallen agenten aanwezig op het Senadoplein in het oude centrum van de stad.

maandag 26 augustus 2019


Gerelateerde onderwerpen:

Opinie: alleen dialoog uitweg impasse Hong Kong
Gokkers laten het afweten in Macau
Geen misverstand, ook in Macau is China de baas

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder