economie cultuur politiek RSS

Chinese krant doet oproep voor vrijlating journalist

Chinese krant doet oproep voor vrijlating journalist

De Chinese krant New Express roept vandaag op de voorpagina op tot de vrijlating van zijn journalist Chen Yongzhou. Hij werd vrijdag gedetineerd wegens het beschadigen van de reputatie van derden. Diverse media in particulier bezit besteden aandacht aan de zaak.

Chen moest zich vrijdag melden op het politiebureau van Changsha. Hij werd volgens zijn vrouw direct aangehouden. Volgens een hoofdredactioneel commentaar in Xinkuaibao, de krant die in Guangzhou verschijnt en waarvan de titel zich laat vertalen als New Express, heeft de detentie van Chen te maken met een serie van 15 artikelen eerder dit jaar over het bedrijf Zoomlion.

Daarin werd onthuld dat Zoomlion zijn verkoopcijfers kunstmatig had opgekrikt. Als gevolg van de publicaties daalde de koers van het aandeel Zoomlion op de beurzen van Hong Kong en Shenzhen. Zoomlion is een grote fabrikant van machines voor de bouw. Een deel van het bedrijf is in particulier bezit, maar de provincie Henan is grootaandeelhouder. Zoomlion heeft altijd ontkend dat het zijn cijfers fabriceerde. Vorige week heeft het aangifte van smaad gedaan.

 

Chocoladekarakters

Volgens de krant is de detentie van Chen onrechtmatig en is er geen bewijs dat hij de wet heeft overtreden."We hebben altijd gedacht dat zo lang we zorgvuldig te werk gaan er geen problemen zouden zijn. En zelfs als er een probleem zou ontstaan, kunnen we altijd rectificeren en excuses maken. Als het een serieus probleem zou zijn kunnen we voor het gerecht worden gedaagd. Als we de zaak verliezen betalen we schadevergoeding of kan de krant niet meer verschijnen", staat in het commentaar.

"Maar we zijn naïef geweest. Chen Yongzhou zat al drie dagen en nachten in de cel voordat hij een advocaat kon spreken." Op de voorpagina staan over de hele breedte drie grote karakters: laat hem vrij.

 

Moment van schaamte

Staatsmedia berichten (nog) niet over de zaak. Opvallend is dat diverse media in particuliere handen vandaag uitgebreid berichten over de oproep van New Express. Juristen worden aan het woord gelaten die suggereren dat autoriteiten in Henan hun macht misbruiken door de politie op Chen af te sturen.

Een journalist van Dongfang Jinbao schrijft op Weibo: "Steun New Express om de rechten van journalisten te garanderen. In onze samenleving vinden we dat de wet moet gelden. Waarom arresteerde de politie Chen?"

Een collega voegt eraan toe: "Binnen tien minuten hebben alle grote internetsites zoals Sina Weibo, Sohu en Tencent het verhaal verwijderd. Dit is een moment van schaamte voor vrijwel alle journalisten in China."

 

Tweede journalist in detentie

Het is de tweede journalist van New Express die is gedetineerd. Liu Hu zit sinds 24 augustus vast, nadat hij op zijn eigen weblog had geschreven dat Ma Zhengqi, voormalig partijsecretaris in Chongqing, mogelijk zijn functie heeft misbruikt.

woensdag 23 oktober 2013


Gerelateerde onderwerpen:

Een op vier klokkenluiders gaat gevang in
China arresteert journalist die corruptie onthulde
Chinese journalisten krijgen Marxistisch trainingskamp

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder