economie cultuur politiek RSS

'Dramatische terugloop toerisme naar Beijing'

Het bezoek van buitenlandse toeristen aan Beijing is in de eerste maanden vrijwel gehalveerd. Dat blijkt uit een rondgang van Beijing Youth Daily langs touroperators in de Chinese hoofdstad.

Het is voor het eerst sinds 2008, toen de economische crisis losbarste, dat het aantal buitenlandse toeristen afneemt.

Maar als de inschatting van de touroperators klopt, is de teruggang veel groter dan het statistiekbureau van Beijing signaleert. Die zei eind juli dat het inkomend toerisme in het eerste halfjaar met 14,3 procent was gedaald ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

 

Halfleeg...

Als belangrijkste oorzaak wordt gewezen naar de luchtvervuiling. Die is op zichzelf al ernstig, maar de touroperators menen dat toeristen worden afgeschrikt door buitenlandse media die het probleem overdrijven.

Andere oorzaken zijn de duurdere yuan, waardoor vakanties naar China begrotelijker zijn geworden. Ook de aanhoudende economische crisis in de VS en Europa zorgt ervoor dat minder mensen een verre reis boeken.

 

...of halfvol

Overigens zit de toeristenbranche in Beijing nog niet op zwart zaad. De stroom buitenlandse bezoekers mag dan afnemen, maar het binnenlands toerisme maakt een grote groei door. Meer vrij besteedbaar inkomen en een klein beetje vrije tijd zorgt ervoor dat steeds meer Chinezen er een paar dagen tussenuit gaan rond de nationale feestdagen.

De totale inkomsten uit het toerisme stegen in de eerste zes maanden van 2013 met 10,7 procent tot 1.400 miljard yuan (168 miljard euro).

donderdag 31 oktober 2013


Gerelateerde onderwerpen:

Handboek Toerist voor Chinese wereldreiziger
Toeristen laten Beijing links liggen
Klaar voor 100 miljoen Chinese toeristen

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder