economie cultuur politiek RSS

Alsnog werkvergunning voor Amerikaanse journalisten

De Chinese overheid heeft op de valreep nieuwe journalistenvisa verstrekt aan medewerkers van persbureau Bloomberg en voor een aantal journalisten van de New York Times. Beide media vreesden niet meer in China te kunnen werken, nadat ze hadden gepubliceerd over de persoonlijke vermogens van Chinese leiders.

Met nog twee weken in dit jaar te gaan kregen de nieuwsorganisaties te horen dat ze ook in 2014 weer vanuit China kunnen werken. Buitenlandse journalisten moeten ieder jaar hun werkvergunning verlengen om in China te kunnen blijven.

Vernieuwing van de journalistenvisa voor medewerkers van Bloomberg en NYT bleef echter zonder opgaaf van redenen uit. De Amerikaanse vice-president Joe Biden stelde de kwestie begin deze maand bij de Chinese leiders aan de orde tijdens zijn bezoek aan Beijing.

 

Onwelgevallige publicaties

Bloomberg en NYT vreesden te worden gestraft voor kritische publicaties in 2012. Bloomberg deed onderzoek naar de persoonlijke vermogens van president Xi Jinping en zijn familie. NYT deed eerder hetzelfde, maar dan naar Wen Jiabao en zijn familie.

De webpagina's met deze artikelen zijn geblokkeerd in China. De persoonlijke vermogens van China's leiders gelden als een politiek taboe, omdat grote rijkdom duidt op machtsmisbruik en corruptie.

 

Nonsens is fout

Volgens het Chinese ministerie van buitenlandse zaken had het ophouden van werkvergunningen voor Amerikaanse journalisten niets te maken met onwelgevallige berichtgeving.

"Het vernieuwen van journalistenvisa is overeenkomstig de wet en de regels afgehandeld", zei woordvoerdster Hua Chunying. "Iedereen die hier nonsens over spreekt of het incident aangrijpt om het te overdrijven, houdt zich niet aan de feiten en heeft het volkomen fout."

 

Ophef over vermeende zelfcensuur

De vereniging van buitenlandse correspondenten hoopt dat ook de laatste NYT-journalisten die op een visum wachten snel worden geholpen.

Bloomberg raakte vorige maand in opspraak nadat het persbureau werd beschuldigd van zelfcensuur. Het heeft een journalist op non-actief gesteld, die werkte aan een artikel over financiële banden tussen de rijkste man van China en de leiders van dat land. Het persbureau zou bang zijn geweest dat publicatie tot problemen met de Chinese autoriteiten zou leiden.

donderdag 19 december 2013

Gerelateerde personen:

Xi Jinping
Wen Jiabao

Gerelateerde onderwerpen:

Journalist geschorst in rel over zelfcensuur
China boos over 'bevooroordeelde' media VS
'China bemoeit zich actief met media in het buitenland'

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder