economie cultuur politiek RSS

'Dalai Lama moedigt zelfverbrandingen aan'

De Dalai Lama keurt zelfverbrandingen van monniken in Tibet niet alleen goed, hij moedigt ze ook aan met een handleiding. Dat is de kern van een donderdagavond uitgezonden documentaire van de Chinese staatstelevisie CCTV. De uitzending komt aan de vooravond van een bezoek van premier Li Keqiang aan India, dat de Dalai Lama asiel verleent.

Bidden voor omgekomen monniken, verwijzingen naar het martelaarschap. China ziet er bewijs in dat de uitgeweken geestelijk leider van Tibet, de Dalai Lama, wanhoopsdaden van Tibetaanse monniken goedkeurt. In een documentaire op de Engelstalige tv-zender van CCTV werd er gisteren een nieuw element aan toegevoegd. De Dalai Lama en de Tibetaanse regering in ballingschap zouden op internet een handleiding verspreiden hoe monniken zich in het publiek het beste kunnen verbranden.

De documentaire toont Lorang Konchok, die in maart in Kardze een mislukte poging tot zelfverbranding deed en sindsdien gevangen zit. Hij vertelt hoe hij de stappen van de handleiding volgde. De makers constateren dat vrijwel alle zelfverbrandingen dit patroon volgen: het kiezen van betekenisvolle dagen en plaatsen, het achterlaten van een geschreven boodschap met ideologische motivatie, anderen vragen de zelfverbranding te filmen of te fotograferen en deze beelden via de Tibetaanse regering in ballingschap te verspreiden, het voorhanden hebben van pamfletten, het schreeuwen van slogans bij de zelfverbranding.

 

Chinese invalshoek

De documentaire is ook beschikbaar in het Spaans, Frans, Russisch en Arabisch; blijkbaar in een poging zoveel mogelijk internationale aandacht voor de Chinese invalshoek te krijgen.

Vrijwel alle Chinese media berichten vrijdag over de uitzending. De commentaren wijzen er op dat de 'Dalai Lama en zijn kliek' onmenselijke daden uitlokken. Ze veroordelen de zienswijze van regeringen en media uit het Westen dat de zelfverbrandingen wanhoopsdaden zijn uit protest tegen de Chinese bezetting van Tibet. Zelf spreekt China van een bevrijding van Tibet van zijn theocratische leiding.

 

Staatsbezoek aan India

De aandacht voor de zelfverbrandingen gaat vooraf aan een bezoek van premier Li Keqiang aan India. Beide landen hebben meerdere problemen met elkaar; een grensconflict in Oost-Kasjmir, de economische en militaire steun van Beijing aan India's aartsrivaal Pakistan. Maar vooral een graat in de keel van de Chinezen is het onderdak dat India sinds 1990 de Tibetaanse regering in ballingschap verleent in New Delhi en de Dalai Lama sinds 1959 in Dharamsala.

vrijdag 17 mei 2013

Gerelateerde personen:

Li Keqiang

Gerelateerde onderwerpen:

India en China halen voorzichtig banden aan
India wil terugtrekking Chinese troepen

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder