economie cultuur politiek RSS

China niet langer grootste schuldeiser van VS

China niet langer grootste schuldeiser van VS

De Chinese staat heeft in oktober miljarden aan Amerikaanse schuldpapieren verkocht om de eigen munt te ondersteunen. Daardoor heeft Japan China ingehaald als de grootste buitenlandse schuldeiser van de Verenigde Staten.

In oktober verkocht China Amerikaanse staatsleningen met een waarde van 41,3 miljard dollar om yuans in te kopen. China bezit nu nog 1,12 biljoen dollar (twaalf nullen!) aan Amerikaans waardepapier. Daarmee is Japan de grootste buitenlandse schuldeiser van de Verenigde Staten geworden (1,13 biljoen dollar). Ook Japan verkocht in oktober Amerikaanse staatsobligaties, maar veel minder (4,5 miljard dollar).

De Chinese overheid verkoopt de Amerikaanse leningen om yuans in te kopen om zo de koers van de Chinese munt te ondersteunen. Die staat op zijn laagste punt in acht jaar, doordat de dollar de afgekopen weken in waarde is gestegen ten opzichte van alle belangrijke internationale valuta. China was sinds september 2008 de grootste buitenlandse schuldeiser van de VS (met uitzondering van februari 2015). De grootste schuldeiser is de Federal Reserve, het samenwerkingsverband van Amerikaanse banken dat als centrale bank fungeert; de Fed heeft 2,5 biljoen dollar aan Amerikaans waardepapier in bezit.

 

Politieke top

De Chinese overheid streeft komend jaar naar een 'prudent en neutraal' monetair beleid. "China zal de koers van de yuan in beginsel stabiel en op een redelijk en gebalanceerd niveau houden, onderwijl de flexibiliteit van het wisselkoersmechanisme vergroten", aldus een verklaring van de Chinese regering vrijdag.

Die verklaring volgt op een driedaagse werkconferentie achter gesloten deuren van de Chinese politieke top over de economische ontwikkelingen, waarbij ook president Xi Jinping en premier Li Keqiang aanwezig waren. Daar is onder meer afgesproken meer aandacht te besteden aan systeemrisico's van de Chinese economie, zoals de schuldenlast en de vastgoedsector. Ook kondigt de overheid een 'proactief en efficiënt' begrotingsbeleid aan.

 

Investeringsprogramma

Analisten denken dat in de praktijk de yuankoers ten aanzien van de dollar enigszins zal dalen als gevolg van de gestegen rente in de VS en dat de centrale bank de bandbreedte waarbinnen de yuan verhandeld kan worden zal worden vergroot. De centrale bankiers stellen nu dagelijks de koers van de yuan ten aanzien van andere belangrijke valuta vast en handelaren mogen daar maximaal twee procent naar boven of beneden van afwijken. Op termijn is het doel dat de yuan vrij verhandelbaar wordt en vergroting van de bandbreedte wordt als tussenstap gezien.

Ook verwachten zij dat de Chinese regering zijn begrotingstekort verder op laat lopen om met overheidsinvesteringen de stagnerende Chinese economie weer aan te jagen. De Chinese centrale bank maakte vrijdagochtend bekend dat zij nog eens 394 miljard yuan aan 19 financiële dienstverleners beschikbaar stelt voor goedkope leningen (ruim 55 miljard euro).

vrijdag 16 december 2016

Gerelateerde personen:

Xi Jinping
Li Keqiang

Gerelateerde onderwerpen:

China rekent op WTO-status van markteconomie
Verwarring over vermeende duikvlucht yuan
Strenger toezicht Chinese buitenlandse investeringen

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder