economie cultuur politiek RSS

Eerste hervormingen goedgekeurd

Het staand comité van het Chinese Volkscongres heeft twee belangrijke hervormingen goedgekeurd. De eenkindpolitiek wordt versoepeld en het systeem van heropvoedings-kampen wordt afgeschaft.

De beleidswijzigingen waren in november aangekondigd in het derde plenum van de communistische partij. Het staand comité van het Chinese Volkscongres, dat om de twee maanden bijeenkomt, heeft deze hervormingen nu in een wet vastgelegd.

Ouderparen waar één van beide partners enig kind is, mogen nu ook een tweede kind. Voorheen kon dat alleen als beide ouders enig kind waren. Naar schatting 15 tot 20 miljoen ouderparen die nu maar één kind hebben, komen door de verruiming in aanmerking voor een tweede kind. Het gaat in feite allemaal om koppels die in de stad wonen. Op het platteland gelden al langer vrijere regels. Provincies moeten de wet nu doorvoeren.

 

Werkkampen dicht

Een andere belangrijke wetswijziging is de afschaffing van het laojiao-systeem. Deze wet wordt onmiddelijk effectief. Dat betekent dat honderden heropvoedingskampen de deuren moeten sluiten. De gedetineerden komen onmiddellijk vrij en hoeven de rest van hun detentie niet meer uit te zitten.

Het systeem van laojiao is door Mao Zedong in 1957 ingevoerd; het gaat om werkkampen waar burgers zonder tussenkomst van een rechter door de lokale politie voor maximaal vier jaar naartoe worden gestuurd. Mao had de werkkampen bedoeld om kleine criminelen en hoeren op het rechte pad te krijgen. Lokale autoriteiten misbruikten het systeem om lastige burgers de mond te snoeren, zoals kritische bloggers of lokale activisten die opkomen tegen corruptie of slecht bestuur.

zaterdag 28 december 2013


Gerelateerde onderwerpen:

Amnesty: 'illegale gevangenissen in China'
Versoepeling eenkindpolitiek leidt niet tot babyboom
Definitieve hervormingsagenda gepubliceerd

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder