economie cultuur politiek RSS

Maatregelen om uitbraak H7N9 te voorkomen

De Chinese overheid heeft een serie maatregelen aangekondigd om een uitbraak van vogelgriep te voorkomen. Maar voor een massale sluiting van pluimveemarkten is het te vroeg.

China voert de controle op pluimveefokkerijen en markten waar levende dieren worden verhandeld op. Medische diensten moeten zich voorbereiden op een meer ziektegevallen en een mogelijke uitbraak.

Dat zei vicepresident Liu Yandong zondag. Zij deed een belofte dat de Chinese overheid open en eerlijk over de vogelgriep zal communiceren. Bij een uitbraak van het Sars-virus in 2002 bagatelliseerde de gezondheidsautoriteiten het aantal besmettingen en het aantal doden.

 

Zhejiang zwaarst getroffen

De commissie voor nationale gezondheid en gezinsplanning heeft zijn medewerkers opgedragen alert te zijn op H7N9-besmettingen op plekken waar het virus kan opduiken, zoals ziekenhuizen, gezondheidscentra, maar ook scholen en kinderopvangcentra. Medewerkers die de hygiëneregels negeren, zoals het regelmatig handen wassen, zullen worden gestraft.

Besmettingen met het H7N9-virus zijn tot nu toe vastgesteld in de provincies Shanghai, Zhejiang, Beijing, Jiangsu, Fujian en Guangdong. Zhejiang is met 49 besmettingen en 12 doden het zwaarst getroffen. Alleen in deze provincie hebben autoriteiten besloten markten te sluiten waar in pluimvee wordt gehandeld. In totaal zijn er nu 19 personen aan deze vogelgriep gestorven.

 

Markten nog niet dicht

Volgens het ministerie van landbouw is het virus vooralsnog niet aangetroffen bij pluimveefokkerijen. Sinds begin dit jaar zijn op 2.402 plaatsen meer dan 33.000 monsters genomen. In acht gevallen testten die positief, steeds op consumentenmarkten.

Het ligt niet voor de hand dat er preventief veel markten zullen worden gesloten. De economische schade is groot als de handel in pluimvee wordt stilgelegd. Rond Chinees Nieuwjaar wordt er meer pluimvee verkocht dan in welke andere periode ook.

UPDATE - China gaat aan zijn grenzen reizigers controleren op vogelgriep. Passagiers met koorts, ernstige hoest of ademhalingsproblemen zullen een medische test moeten ondergaan alvorens het land binnen te mogen.

maandag 27 januari 2014


Gerelateerde onderwerpen:

Drie doden door H7N9-virus
Het is terug: het H7N9-virus
H7N9-virus toch van mens op mens overdraagbaar

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder