economie cultuur politiek RSS

Premier Li belooft stabiele groei en meer banen

Premier Li belooft stabiele groei en meer banen

Banengroei is de prioriteit voor de Chinese overheid. Dat zei premier Li Keqiang bij de afsluiting van het Nationale Volkscongres. Hij denkt dat de economische groei in 2014 vergelijkbaar aan afgelopen jaar zal zijn.

Economische groei, maar niet ten koste van alles. Dat is in een notendop de belangrijkste uitspraak van premier Li Keqiang in een strak geregisseerde persconferentie om de resultaten van het Nationale Volkscongres te presenteren.

"We zijn niet geobsedeerd door economische groei. Het soort groei dat we willen brengt echte voordelen voor het volk, verbetert de kwaliteit en efficiëntie van economische ontwikkeling en draagt bij aan energiebesparing en bescherming van het milieu", aldus Li.

 

Focus op banengroei

Hij denkt dat de economische groei dit jaar uitkomt 'binnen een redelijke marge' van het officiële streefcijfer van 7,5 procent, zonder uit te wijden over hoe groot die redelijke marge is.

Volgens Li wil de overheid de werkloosheid onder de 4,6 procent houden. Daarvoor is het noodzakelijk dat er acht tot tien miljoen banen bijkomen.

 

Kaleidoscopische persco

De persconferentie behandelde veel onderwerpen -net als het congres de afgelopen dagen-, zonder echt de diepte in te gaan. Li herhaalde zijn boodschap dat de Chinese regering de oorlog met de vervuiling aangaat. Nieuw is dat Li aankondigde dat China komend jaar voor het eerst minder kolen zal verstoken.

Om hervormingen te kunnen bewerkstelligen zullen heilige huisjes en gevestigde belangen soms sneuvelen: "Het kan dat we iemands kaas weghalen." 

 

Lokale schuldenlast

Hij kondigde maatregelen aan om de schuldenlast van de Chinese overheid te beperken, schaduwbankieren tegen te gaan en oververhitting van de onroerend-goedmarkt te voorkomen. De lokale schuld is 'onder controle' en maatregelen worden genomen 'om de voordeur open te zetten, terwijl we zijdeuren sluiten'. Met andere woorden: lokale overheden krijgen meer mogelijkheden om aan geld te komen, maar moeten stoppen met allerlei beleggingsconstructies.

Li verwacht dat in de relatie met Taiwan nog dit jaar belangrijke stappen worden genomen. Vanzelfsprekend gaat de strijd tegen corruptie onverminderd door. De uitdagingen waar China voor staat zijn moeilijk, erkende Li, maar hij is positief dat resultaten behaald zullen worden als er hard wordt gewerkt: "Alleen een scherpe bijl kan het haardhout klieven."

 

Zeldzaam persmoment

Het is pas de tweede keer sinds zijn aantreden een jaar geleden dat premier Li de pers te woord staat. De persconferentie was strak geregisseerd, met veel ruimte voor vragen van Chinese journalisten. Buitenlandse journalisten was tevoren gevraagd bepaalde onderwerpen te laten rusten, omdat ze er toch geen antwoord op zouden krijgen, bijvoorbeeld over de van corruptie beschuldigde oud-veiligheidstsaar Zhou Yongkang.

Eerder deze week ontstond opwinding bij een persconferentie met Zhou Xiaochuan, de president van de centrale bank van China - ook iemand die zelden de pers te woord staat. Er was beperkt ruimte voor vragen van buitenlandse journalisten. Er ontstond opwinding toen die ruimte werd gebruikt door een Australische dame, die helemaal geen journalist bleek te zijn. Journalisten riepen tegen Zhou dat hij vragen moest beantwoorden van echte journalisten, niet van nep-journalisten.

donderdag 13 maart 2014

Gerelateerde personen:

Li Keqiang

Gerelateerde onderwerpen:

China haalt miljard corruptiegeld uit buitenland terug
Proef met tien private banken
Aanklagers moeten rechten burgers beter beschermen

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder