economie cultuur politiek RSS

Chinese testvlucht wekt woede Vietnam

Voor het eerst is er een Chinees vliegtuig geland op een van zeven nieuw gecreëerde eilanden in de Zuidchinese-Zee. De Vietnamese regering heeft diplomatiek protest aangetekend.

Zaterdag landde een civiel toestel op wat China Yongshu Jiao noemt en internationaal met de naam Fiery Cross-rif wordt aangeduid. Volgens de Chinese overheid ging het om een testvlucht om te zien of de nieuwe landingsbaan aan de eisen van de civiele luchtvaart voldoet.

Hoewel het opspuiten van het eiland en de aanleg van een landingsstrip niet onopgemerkt was gebleven, leidde de Chinese testvlucht tot grote woede in Vietnam. De regering in Hanoi diende een diplomatiek protest in vanwege het schenden van het Vietnamese luchtruim. Volgens Vietnam is het eiland een 'illegale constructie' en behoort Fiery Cross tot een Vietnamese archipel.

 

Claimcultuur

Het protest werd zaterdagavond direct door China verworpen. Volgens het ministerie van buitenlandse zaken betreft de testvlucht alleen de Chinese soevereiniteit. "China heeft de onweerlegbare soevereiniteit over de Nansha-eilanden en de wateren die daartoe behoren. China accepteert de ongefundeerde beschuldigingen van Vietnamese zijde daarom niet", aldus een regeringswoordvoerder. Wat China de Nansha-eilanden noemt, wordt internationaal met de naam Spratly-archipel aangeduid.

China claimt een groot gedeelte van de Zuidchinese-Zee en heeft overlappende claims met andere landen. De afgelopen maanden heeft het zeven kunstmatige eilanden gecreëerd, waarop havenfaciliteiten en landingsbanen zijn aangelegd. Dit leidt tot toenemende spanningen in de regio. De Verenigde Staten en Australië accepteren de Chinese claims niet en sturen er oorlogsvliegtuigen en marineschepen naartoe op zogeheten vrijheid van navigatie-oefeningen. In 2014 leidden die spanningen tot ernstige anti-Chinese rellen in Vietnam, nadat een Chinees platform proefboringen uitvoerde voor de Vietnamese kust.

UPDATE - De Japanse regering heeft maandag zijn 'grote zorgen' geuit over de Chinese testvlucht. Volgens het ministerie van buitenlandse zaken heeft China met de aanleg van kunstmatige eilanden de status quo in het gebied doorbroken, met oplopende spanningen als gevolg. Japan zegt zich sterk te willen maken voor de vrijheid van navigatie in open wateren.

UPDATE II - China heeft woensdag opnieuw twee vliegtuigen voor testvluchten naar Yongshu Jiao gestuurd. Het ging om twee passagierstoestellen van China Southern en Hainan Airlines.

zondag 3 januari 2016


Gerelateerde onderwerpen:

China verbiedt inaccurate landkaarten
Ook Australiƫ tart Chinese claims op Zuidchinese-Zee
President Xi komt plooien gladstrijken in Vietnam

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder