economie cultuur politiek RSS

Blogaaps tourtop-10 China deel 3

Blogaaps tourtop-10 China deel 3

Wat zijn de tofste plekken in China om vakantie te vieren? Deze zomer stel ik een persoonlijke ranglijst samen met op plek 8: Suzhou.

Waar moet ik naartoe als ik China bezoek? Die vraag krijg ik regelmatig gesteld. Meestal probeer ik uit te leggen dat China heel groot is en over meer interessante steden, kunstschatten en natuurschoon beschikt dan er in één reis passen. Dit jaar begonnen ook Chinezen mij deze vraag te stellen. “Jij bent op meer plaatsen in ons land geweest dan menig Chinees. Vertel me, waar moet ik naartoe?”

Dat zette me aan het denken. Wat is me bijgebleven? Wat kan ik anderen aanraden? Hoewel ik nog lang niet overal ben geweest en mijn verlanglijstje nog lang is, deel ik de komende zondagen mijn top-10.

 

Oase van rust

Met op plek acht Suzhou. Het is alweer acht jaar geleden dat ik op mijn eerste reis door China de stad bezocht. Suzhou ligt in de drukke, geïndustrialiseerde provincie Jiangsu. Het is prima te combineren met een bezoek aan Shanghai, Nanjing en/of Hangzhou. De stad zelf is best groot (6 miljoen inwoners) en het is een belangrijke industriestad. Maar daar merk je weinig van als je in het oude centrum bent. Het is hier een oase van rust.

Anders dan veel Chinese steden is in Suzhou veel historisch erfgoed bewaard gebleven. De stad heeft veel mooie tuinen, met vaak schilderachtige namen als de Tuin van de Meester van de Netten of de Tuin van de Nederige Beheerder. Ook is het leuk om naar Tiger Hill te gaan en daar de leunende toren te beklimmen voor een mooi uitzicht over de stad.

 

Grachtentocht

Maar het allerleukste is om in het oude centrum langs de grachtjes te wandelen of te fietsen. Je begrijpt wel waarom Suzhou ook wel het Venetië van het Oosten wordt genoemd. Er is overal water en er staan veel platanen, waardoor de stad in de zomer relatief koel is.

Ik herinner me dat onze gids ons had meegenomen voor een ritje op de fiets. Na een tijdje had hij het wel gezien, maar hij had niet op twee Hollanders gerekend die niet terugdeinzen voor een middagje fietsen. Hij raakte steeds verder achterop en smeekte ons na twee uur om er een punt achter te zetten. Suzhou is het centrum van de zijde-industrie. Je kunt er een fabriek bezoeken waar de zijde wordt verwerkt; uiteraard eindigt de rondleiding in een winkel.

 

Vorige week publiceerde ik mijn nummer 9:Jiayuguan en de week ervoor nummer 10: Lijiang. Volgende week nummer 7: Shanghai. Reageren of jouw eigen favoriete reisbestemmingen in China delen kan hierrrr.

 

zondag 12 juni 2016


Gerelateerde onderwerpen:

Blogaaps tourtop-10 China deel 2
Blogaaps tourtop-10 China deel 1

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder