economie cultuur politiek RSS

Ga je in oktober mee met onze Chinareis?

Japan roept op tot topontmoeting met China

Premier Shinzo Abe van Japan wil een topontmoeting met president Xi Jinping om de spanningen rond de Oostchinese Zee te bespreken. Hij wil dat het geschil over de Diaoyu/Senkaku-eilanden niet in de weg staat van verdere samenwerking.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Australiƫ onderzoekt Chinese spionage

De politie en geheime dienst van Australië onderzoeken of een Chinese wetenschapper staatsgeheime informatie heeft gestolen. De man werkte op een laboratorium dat ook onderzoek doet voor defensie. 

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Bezoek Biden brengt gemoederen even tot bedaren

Het bezoek van de Amerikaanse vice-president Joe Biden aan Beijing moet spanning wegnemen die is ontstaan over de Chinese luchtverdedigingszone. Maar de partijen zijn geen millimeter nader tot elkaar gekomen.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Meer rook na anti-rookbeleid

De verkoop van sigaretten in China is flink gestegen sinds de invoering van het anti-rookbeleid. Lokale overheden zeggen machteloos te staan in hun strijd om de regels te handhaven.

Lees verder

Enthousiasme Japanse bedrijven voor China bekoelt

Japanse multinationals zijn terughoudendender geworden om hun productie naar China te verplaatsen. Nog maar een op de drie Japanse ondernemingen ziet in China de meest veelbelovende economie voor de komende jaren.

Lees verder

Huizen getroffen door delen raket

Twee huizen in de provincie Hunan zijn beschadigd door afgeworpen delen van een raket die maandagochtend werd gelanceerd. Er zijn geen gewonden gevallen.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Dodental pijpleidingramp bedraagt nu 62

Het aantal dodelijke slachtoffers van de exploderende transportleiding in Qingdao is uitgekomen op 62. Twee weken na de ramp liggen nog altijd 136 gewonden in het ziekenhuis.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

China onderweg naar de maan

China heeft maandagochtend vroeg succesvol de raket gelanceerd die een capsule naar de maan moet brengen. Het is voor het eerst in 37 jaar dat er weer een maanlanding wordt uitgevoerd.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Smog-record in Shanghai

Lokale autoriteiten in Shanghai hebben noodmaatregelen genomen om de hoeveelheid smog terug te dringen. De hoeveelheid fijnstof is maandag de grens van 300 microgram per vierkante meter lucht gepasseerd; de bovenkant van de schaal.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Canada verdenkt Chinees van spionage

De Canadese politie heeft zaterdag in Toronto Qing Quentin Huang gearresteerd. Hij wordt ervan verdacht staatsgeheime informatie over de Canadese marine door te sluizen naar China.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder