economie cultuur politiek RSS

Nobelprijswinnaar Aung San Suu Kyi naar China

De Birmese oppositieleidster Aung San Suu Kyi begint woensdag aan een vierdaags bezoek aan China. Haar wacht in Beijing een ongebruikelijke ontvangst op het hoogste niveau.

Woensdag begint het bezoek van een delegatie van de Nationale Liga voor Democratie aan China. Buitenlandse delegaties gaan en komen in Beijing, maar dat de leider van een buitenlandse oppositiepartij wordt ontvangen door zowel premier Li Keqiang als president Xi Jinping is ongebruikelijk.

Het toont het belang dat China's leiders hechten aan de komst van Aung San Suu Kyi. Later dit jaar -waarschijnlijk eind oktober of begin november- zijn er parlementsverkiezingen in Birma. De NLD zal naar verwachting een sleutelrol spelen, mogelijk zelfs een absolute meerderheid in het parlement veroveren.

 

Staatsvrouw

Dat zou China niet slecht uitkomen, want de huidige regeringspartij Unie voor Solidariteit en Ontwikkeling USDP heeft de afgelopen jaren de banden met de VS flink aangehaald. Hoewel Suu Kyi volgens de huidige grondwet geen president kan worden (ze was getrouwd met een buitenlander en haar kinderen hebben de Britse nationaliteit), is zij de onbetwiste politieke leider van de NLD. Door haar als staatsvrouw te ontvangen investeren de Chinezen alvast in de relatie met Birma.

Er is voldoende te bespreken. China financiert projecten op het gebied van infrastructuur en energie in Birma. Vanzelfsprekend is de grote noordelijke buur een belangrijke handelspartner voor Birma. En Chinese bedrijven zien in het lagelonenwalhalla een geschikt alternatief voor hun productiebedrijven. Ook zoekt China steun voor zijn beleid over de Zuidchinese-Zee. Birma heeft zelf geen belangen in het gebied, maar is wel lid van de associatie van Zuidoost-Aziatische landen Asean.

 

Burgeroorlog

De veiligheid van het grensgebied staat hoog op de agenda. In het noorden van Birma vechten regeringstroepen met verschillende groepen opstandelingen. Bij vergissingsbombardementen aan de Chinese kant van de grens zijn de afgelopen maanden vijf Chinese burgers omgekomen. Bovendien wil China een einde aan de vluchtelingenstroom uit Birma.

Andersom verdenkt de Birmese regering China ervan dat die etnisch Chinese opstandelingen steunt. Hoewel er geen bewijs is voor steun vanuit de Chinese regering, is het zeker zo dat Chinese handelaren de opstandelingen van voedsel en medicijnen voorzien.

 

Nobelprijs

Er is nog een reden waarom China groot uitpakt bij de komst van Suu Kyi. Zij is tijdens de militaire dictatuur jarenlang gevangen gezet. China heeft de generaals altijd gesteund.

Suu Kyi kreeg voor haar geweldsloze strijd voor mesenrechten en democratie in Birma tijdens haar detentie in 1991 de Nobelprijs voor de Vrede toegekend. Die situatie lijkt wel heel erg op die van een andere Nobelprijswinnaar: Liu Xiaobo. Hij zit gevangen in China vanwege zijn strijd voor meer democratie en mensenrechten. Maar het is onwaarschijnlijk dat Suu Kyi tijdens haar ontvangst in Beijing publiekelijk iets over haar mede-laureaat zal zeggen.

dinsdag 9 juni 2015

Gerelateerde personen:

Liu Xiaobo
Xi Jinping
Li Keqiang

Gerelateerde onderwerpen:

'Opnieuw Birmese bommen op Chinees grondgebied'
Doden bij vergissingsbombardement Birmese grens
'Hoge militair gaf informatie aan rebellen Birma'

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder