economie cultuur politiek RSS

Covid is passé, maar China’s economie is nog herstellende

economie
cultuur
politiek

Tiener begint rechtszaak tegen politie vanwege detentie

Een 16-jarige jongen uit Zhangjiachuan eist in een rechtszaak excuses en een symbolische schadevergoeding van de politie. Hij werd in september gedetineerd op verdenking van het verspreiden van online roddels.

Lees verder
economie
cultuur
politiek
(Advertentie)

Premier Rutte begint officieel bezoek China

Met een ontvangst door premier Li Keqiang is het officiële bezoek van minister-president Rutte aan China vrijdagochtend begonnen. Het is voor het eerst sinds vijf jaar dat een Nederlandse premier China bezoekt.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Definitieve hervormingsagenda gepubliceerd

De Communistische Partij van China heeft tot grotere hervormingen besloten dan bleek uit het eerder deze week verspreide slotcommuniqué van het derde plenum. Dat blijkt uit een vrijdag gepubliceerde hervormingsagenda.

Lees verder

Chinezen kopen meer onroerend goed in westen

Chinese bedrijven hebben in de eerste negen maanden van dit jaar al voor meer dan 5 miljard dollar onroerend goed in het buitenland gekocht. Dat is 25 procent meer dan in heel 2012 in stenen werd geïnvesteerd.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Broodje Blogaap: China in het nieuws in week 46

Andere verhalen over China in de media zijn deze week: een koekenbakker als kasteelheer, de oude kleren van Xi Jinping en Oom Dagoberts goudpakhuis, maar dan echt.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

China pakt (alsnog) uit met noodhulp aan Filipijnen

De Chinese overheid heeft besloten de noodhulp voor de door tyfoon Haiyan getroffen Filipijnen te vertienvoudigen. De verhoging komt na internationale kritiek op de in sommige ogen karige bijdrage van China.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Een bruidsschat van 8,88 miljoen yuan

Een aanstaande bruidegom in de provincie Zhejiang heeft zijn nieuwe schoonfamilie een riante bruidsschat betaald. Veel Chinezen winden zich op over de hoogte van het bedrag en de manier waarop de man de bruidsschat betaalde.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

In Nederland 341 Chinese bedrijven actief

In Nederland zijn 341 verschillende Chinese bedrijven actief, met in totaal 390 vestigingen die samen goed zijn voor de werkgelegenheid van meer dan 7.000 personen. Dat blijkt uit gegevens die Agentschap.nl op verzoek van Blogaap verzamelde.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Chinese arbeiders 'slaapwandelen' op hun werk

Slechts 6 procent van de Chinese werknemers voelt zich betrokken bij zijn baan en zijn werkgever. Dat is een van de laagste niveaus ter wereld, blijkt uit een internationaal werkomstandighedenonderzoek van Gallup.

Lees verder

Gemengde reacties op China's hervormingsagenda

Analisten over de hele wereld proberen chocola te maken van het slotcommuniqué van het Derde Plenum van het Centraal Comité van de Communistische Partij van China. De meningen zijn verdeeld of China een grote stap voorwaarts maakt of dat het doorgaat met de ingeslagen weg van geleidelijke verandering.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder