economie cultuur politiek RSS

Covid is passé, maar China’s economie is nog herstellende

economie
cultuur
politiek

Hoge beleidsfunctionaris uit partij gezet

Liu Tienan, tot mei een invloedrijke beleidsmaker op het gebied van economie en energie, is uit de Communistische Partij van China gegooid. Het is een volgende stap in een geruchtmakende corruptiezaak.

Lees verder
economie
cultuur
politiek
(Advertentie)

Bierfeesten Qingdao van start

Voor de 21ste keer wordt het Qingdao Internationale Bierfestival gehouden. Er worden 160.000 bezoekers verwacht. Twee weken lang bier proeven, eten, drinkspelletjes en muziek met Chinese karakteristieken.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Geld voor regen

De Chinese overheid reserveert 199 miljoen yuan (23 miljoen euro) voor het creëren van kunstmatige regenbuien. Delen van het land zuchten al weken onder extreme droogte.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

China leest te weinig boeken

De Chinese overheid wil dat de bevolking meer boeken leest. En wat is een betere manier om dat in een wet vast te leggen?

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Opluchting over nieuwe handelscijfers

Financiële analisten reageren tevreden op de Chinese handelscijfers over de maand juli. De export steeg 5,1 procent en de import met 10,9 procent vergeleken met juli 2012.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Japanner en Chinees denken negatiever over elkaar

De manier waarop burgers in Japan en China over elkaar denken, is teruggezakt naar het niveau van negen jaar geleden. Het gesteggel over een omstreden eilandengroep is de belangrijkste boosdoener voor het kille beeld van elkaar.

Lees verder

Advocaat mag Bo Xilai niet verdedigen

Een door familieleden ingehuurde advocaat krijgt geen toestemming de van corruptie verdachte politicus Bo Xilai te verdedigen. Nu hij formeel is aangeklaagd kan het proces tegen Bo ieder moment beginnen.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

China legt recordboetes op voor prijsafspraken

De Chinese overheid legt zes buitenlandse fabrikanten van babymelkpoeder in totaal 670 miljoen yuan (80 miljoen euro) aan boetes op. Ook FrieslandCampina behoort tot de bedrijven die samen de prijs van hun producten hebben opgedreven.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

China verontrust over vermomd vliegdekschip

Chinese autoriteiten hebben scherp gereageerd op de tewaterlating van een nieuw Japans marineschip; het grootste sinds de Tweede Wereldoorlog. China waarschuwt Japan geen offensieve strijdmacht op te bouwen en roept landen in de regio op waakzaam te zijn.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Even lachen: fotograferen van autoriteiten

Niet alleen Chinese journalisten moeten op hun hoede zijn wat ze schrijven over partijbonzen, bestuurders en hogere ambtenaren. Ook voor fotografen luistert het nauw om het gewenste plaatje te schieten.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder