economie cultuur politiek RSS

Vijf vragen over mogelijk verbod op TikTok in VS

Vastgoedbubbel? Niet in Beijing

De Chinese hoofdstad heeft te weinig kantoorruimte. Volgens vastgoedbemiddelaars is er minder dan 5 procent leegstand en moet er nodig worden bijgebouwd.

Lees verder
economie
cultuur
politiek
(Advertentie)

Cirque du Soleil laat Chinese publiek versteld staan

Het publiek bij de eerste voorstelling van Cirque du Soleil in Beijing reageerde hoorbaar geschokt, toen op een groot scherm een iconische foto van de tankman werd getoond. Verwijzingen naar de Tiananmen-opstand worden in China systematisch geweerd.

Lees verder

Groei baofahu neemt af

Nu de economische groei in China afneemt, zijn er ook minder nieuwe miljonairs bij gekomen. Het aantal Chinezen dat minimaal 10 miljoen yuan (1,2 miljoen euro) bezit, groeide het afgelopen jaar 'maar' met 3 procent.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

China heeft organen geëxecuteerden niet meer nodig

Vanaf november gaat de Chinese overheid de afhankelijkheid van donororganen van geëxecuteerde gevangenen afbouwen. China geeft daarmee gehoor aan internationale kritiek op het programma.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Nieuw onderzoek naar omkoping door farmaceuten

Het staatsbureau voor industrie en handel gaat onderzoek doen naar omkooppraktijken in de medische sector. Het bericht komt op dezelfde dag dat de Zwitserse farmaceut Novartis wordt beschuldigd van omkoping van Chinese artsen.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Discussie over publieke executie

Een videofilmpje over een executie in een veld heeft in China tot discussie over de doodstraf geleid. Het is ongebruikelijk dat een doodsvonnis ten overstaan van publiek wordt voltrokken.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Partij benadrukt regels voor eerlijk proces

Politie en justitie in China moeten zich beter aan de regels houden. Ook als dat betekent dat een verdachte niet kan worden veroordeeld.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Doodstraffen voor Oeigoers geweld

Een rechtbank in Kashgar, provincie Xinjiang, heeft vijf mannen veroordeeld, waarvan twee ter dood. De mannen waren in april betrokken bij gewelddadigheden waarbij 15 overheidsfunctionarissen werden gedood.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Chinezen vieren vandaag Valentijnsdag

Het is een belangrijke dag in China voor iedereen met een relatie of die er een hoopt te krijgen. Want vandaag wordt Qixi gevierd.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Rijke holbewoner moet rotsvilla afbreken

Een rotswoning die bovenop een flat in Beijing is gebouwd, moet worden ontmanteld. Benedenburen vrezen dat het flatgebouw het gewicht van het illegale bouwsel niet kan dragen.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder