economie cultuur politiek RSS

Covid is passé, maar China’s economie is nog herstellende

economie
cultuur
politiek

Opnieuw geweld Xinjiang: 27 doden

Bij ernstige ongeregeldheden in Lukqun zijn 27 doden gevallen. Volgens staatspersbureau Xinhua vielen met messen gewapende mannen overheidskantoren aan.

Lees verder
economie
cultuur
politiek
(Advertentie)

'Traditionele medicatie verontreinigd met landbouwgif'

Traditionele Chinese medicijnen op basis van kruiden zijn vaak verontreinigd met pesticides. Dat zegt Greenpeace China op basis van eigen onderzoek.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Shenzhou-10 terug op aarde

Rond acht uur lokale tijd is in het noorden van China de ruimtecapsule met drie taikonauten veilig geland. Daarmee komt een einde aan de succesvolle 15-daagse missie van Shenzhou-10.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Hoge partijfunctionaris wil Tibet-beleid herzien

China moet ophouden de Dalai Lama als vijand te beschouwen en moet zelfs overwegen hem terug te laten keren. Dat zegt professor Jin Wei, die als specialist in etnische kwesties verbonden is aan de school die het kader van de communistische partij opleidt.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Werknemers eisen vertrekregeling om te blijven

Enkele tientallen werknemers houden hun Amerikaanse werkgever sinds vrijdag gegijzeld in een fabriek in Beijing. Ze eisen een vertrekregeling, terwijl het bedrijf claimt dat hun baan veilig is.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Alipay introduceert kleine belegger op de beurs

Een week na zijn introductie hebben al een miljoen klanten een beleggingsrekening geopend bij Alipay. Het populaire online betalingsplatform kan kleine particulieren de weg wijzen naar de beurs.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Vijf vragen over de onrust op de Chinese beurzen

Vandaag sloten Chinese beurzen opnieuw lager. In de afgelopen twee maanden verloren de aandelen ongeveer 20 procent van hun waarde. Waar komt deze vrije val vandaan en hoe gaat het verder? 

Lees verder

Centrale bank wil rem op goedkoop krediet

Chinese aandelenmarkten moesten maandag opnieuw inleveren, nadat de centrale bank duidelijk maakte dat het niet van plan is extra geld in de economie te pompen. Een geldschaarste zorgt voor hogere rentes.

Lees verder

Archiefambtenaar gaf minnares miljoenen

Een 41-jarige adjunct-directeur van het Nationale Archief is ontslagen nadat zijn minnares onthulde dat hij miljoenen uitgaf. Er komt een corruptie-onderzoek naar de herkomst van het geld.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Laatste poging: red de Yangtze Bruinvis

Met een fokprogramma proberen Chinese wetenschappers de Yangtze bruinvis voor uitsterving te behoeden. Er zijn er nog maar een paar honderd over.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder