economie cultuur politiek RSS

Vijf vragen over mogelijk verbod op TikTok in VS

Private investeringen toegestaan voor OV-projecten

Privé-investeerders mogen binnenkort ook in metro- en spoorlijnen investeren. Dat zegt een hoge functionaris van de Nationale Ontwikkelings en Hervormingscommissie, het belangrijkste economische planningsorgaan van China. Het is voor het eerst dat privaat geld wordt toegelaten in een strategische sector.

Lees verder
(Advertentie)

'Chinese journalist vastgezet na boek over Tiananmen'

De kritische journalist Du Min is al sinds 31 mei door de Chinese veiligheidsdiensten gevangen gezet. Dat zegt zijn zuster tegen de BBC.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Hilton opent 120 nieuwe hotels in China

Hotelgroep Hilton Worldwide wil de komende drie tot vier jaar zijn capaciteit in China uitbreiden met 55.000 kamers. Hilton verwacht een groei van het aantal binnenlandse reizen, zowel zakelijk als privé.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Iedere minuut zes nieuwe kankergevallen

Ieder jaar krijgen 3,12 miljoen Chinezen te horen dat ze kanker hebben. Ongeveer 2 miljoen daarvan sterven als gevolg van hun ziekte, blijkt uit een onderzoek van medisch specialisten.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

China gaat grondvervuiling onderzoeken

Lange tijd waren gegevens over grondvervuiling een staatsgeheim, maar onrust over vervuild voedsel leidt eindelijk tot actie. De overheid gaat landbouwgrond structureel onderzoeken.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

'Overcapaciteit dreigt voor Chinese automarkt'

De groeicijfers van de autoverkopen in China mogen dan afnemen, maar de productiedoelstellingen blijven hoog. Dat zal ertoe leiden dat Chinese auto's tegen dumpprijzen zullen worden geëxporteerd, ook naar Europa. Zegt Michael Dunne, consultant voor de autoindustrie.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Premier Rutte in najaar naar China

Dit najaar reist premier Mark Rutte naar China voor een officieel bezoek. Dat is Frans Timmermans, minister van Buitenlandse Zaken, overeengekomen met zijn Chinese ambtsgenoot Wang Yi.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Dood 14-jarige voedt discussie over kinderarbeid

Officieel bestaat kinderarbeid niet in China. Maar het overlijden van een 14-jarige fabrieksarbeider laat zien dat de werkelijkheid anders is.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Ai Weiwei: 'Bescherm burger tegen staat'

De privacy van burgers moet beter worden beschermd; overheden moeten terughoudend zijn in hun informatiehonger. Dat zegt de bekende Chinese activist Ai Weiwei in een ingezonden stuk in The Guardian.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Shenzhou-10 op weg naar Hemels Paleis

Om 11.38 uur Nederlandse tijd is in Jiuquan een Chinese raket gelanceerd met drie taikonauten aan boord. De Shenzhou-10-missie heeft als doel het experimentele ruimtestation Tiangong-1.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder