economie cultuur politiek RSS

Covid is passé, maar China’s economie is nog herstellende

economie
cultuur
politiek

Ai Weiwei: 'Bescherm burger tegen staat'

De privacy van burgers moet beter worden beschermd; overheden moeten terughoudend zijn in hun informatiehonger. Dat zegt de bekende Chinese activist Ai Weiwei in een ingezonden stuk in The Guardian.

Lees verder
economie
cultuur
politiek
(Advertentie)

Shenzhou-10 op weg naar Hemels Paleis

Om 11.38 uur Nederlandse tijd is in Jiuquan een Chinese raket gelanceerd met drie taikonauten aan boord. De Shenzhou-10-missie heeft als doel het experimentele ruimtestation Tiangong-1.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

China gaat kanaal door Nicaragua graven

Het parlement van Nicaragua heeft ingestemd met de aanleg van een kanaal dat de Atlantische Oceaan en de Pacific met elkaar verbindt. De opdracht wordt gegund aan een Chinees consortium, dat het kanaal ook minimaal 50 jaar mag exploiteren.

Lees verder

Nationale veiligheidscontrole voor industrie

Drie maanden lang gaan ambtenaren de veiligheid controleren bij risicovolle industrieën en arbeidsintensieve bedrijven. De veiligheidsactie volgt op een brand in een kippenslachterij waarbij 121 werknemers om het leven kwamen.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Centrale Bank waarschuwt voor slechte leningen

De Centrale Bank van China waarschuwt voor het eerst voor risico's die banken lopen door hun kredieten. Ook de Chinese rekenkamer publiceerde maandag alarmerende cijfers over oplopende schulden van lokale overheden.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Wedstrijd Oranje niet uitverkocht

Voor de oefeninterland die het Nederlands voetbalelftal dinsdag in Beijing speelt tegen China zijn pas 40.000 kaarten verkocht. Toch is voetbal populair in de Volksrepubliek.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

NSA-klokkenluider duikt op in Hong Kong

Edward Snowden, de Amerikaan die gegevens over een geheim afluister- en volgsysteem aan de pers doorspeelde, is in Hong Kong. Dat heeft een uitleveringsverdrag met de VS, maar dat staat vol met uitzonderingsclausules.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Topontmoeting Xi en Obama was 'geweldig'

Op de topontmoeting tussen Xi Jinping en Barack Obama is grote vooruitgang geboekt. Beide landen zijn ronduit positief over het staatsbezoek.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Oud-minister voor rechter in grote corruptiezaak

Zondag is in Beijing het proces begonnen tegen Liu Zhijun, de voormalig minister van spoorwegen. Hij wordt beschuldigd van ambtsmisbruik en corruptie en krijgt mogelijk de doodstraf.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Brand in snelbus: 47 doden

Bij een brand in een snelbus in de stad Xiamen zijn 47 passagiers omgekomen en nog eens 34 mensen gewond geraakt. De brand is volgens autoriteiten aangestoken door een van de passagiers.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder