economie cultuur politiek RSS

Vijf vragen over mogelijk verbod op TikTok in VS

Chinese mega-overname in VS

Shuanghui International koopt voor 5,5 miljard euro de grootste Amerikaanse leverancier van varkensvlees: Smithfield Foods. Het is de grootste investering van een Chinees bedrijf in de VS tot nu toe.

Lees verder
economie
cultuur
politiek
(Advertentie)

Dienstensector moet economische groei redden

China is de grootste fabrikant van goederen ter wereld, maar de dienstensector blijft daar ver bij achter. Investeren in de service-industrie kan daarom veel banen opleveren, denkt premier Li Keqiang.

Lees verder

China heeft niet teveel auto's, maar te weinig wegen

Het autobezit in China groeit zo snel, dat de asfalteerders het niet meer bij kunnen benen. Dat leidt tot een mogelijke overcapaciteit van de autoindustrie.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Cursus vind-een-buitenlandse-man in 90 dagen

Een buitenlandse partner trouwen; het mag officieel pas in China sinds 1983. Veel ouders zouden verbaasd opkijken als hun dochter met een laowai, een buitenlander, aan komt zetten. Toch is dit precies wat Seek-a-Husband Chinese vrouwen wil leren. 

Lees verder
economie
cultuur
politiek

China krijgt haast met bestrijding luchtvervuiling

Deze week nog presenteert China een nationaal plan om luchtvervuiling binnen vijf jaar substantieel terug te dringen. Beperkingen op het gebruik van kolen en vervuilende motorvoertuigen vormen de kern van het plan.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Woede over behandeling meisje dat water morste

Een partijfunctionaris en een politieman in de stad Heznang zijn geschorst nadat ze een 13-jarig meisje 20 minuten in de boeien achter een politiewagen door de straat lieten paraderen. Het meisje zou per ongeluk water hebben gemorst op een dienstwagen van de overheid.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

IMF verwacht lagere groei China

De verwachte groei van de Chinese economie is door het Internationaal Monetair Fonds naar beneden bijgesteld. In plaats van 8 procent zal China's economie 7,75 procent groeien in 2013.

Lees verder

Corruptiebestrijders moeten schaar in VIP-kaart zetten

Chinese partij-officials die zich bezighouden met corruptiebestrijding of toezicht mogen geen VIP-kaarten meer aannemen. Dat zegt Wang Qishan, een hoge partijfunctionaris die binnen de Communistische partij van China verantwoordelijk is voor de interne discipline.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

'China kaapt gegevens spionnenhoofdkwartier'

Chinese hackers hebben de plannen gestolen voor de bouw van een nieuw hoofdkwartier van de Australische geheime dienst. Dat bericht de Australische zender ABC.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Chinese ambtenaar is gefrustreerd en in de war

Te hard werken, te veel controles door hun baas en stank voor dank van het publiek. Een op de drie Chinese ambtenaren heeft daardoor psychische klachten gekregen.

Lees verder

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder