economie cultuur politiek RSS

In geopolitiek wint meestal Goliath, niet David

economie
cultuur
politiek

Vijf vragen over het EU-China investeringsverdrag

Terwijl alle ogen gericht zijn op de Brexit-deal, onderhandelde de Europese Commissie ondertussen ook met de Chinese regering. Alles wat je moet weten over het EU-China investeringsverdrag, kort en bondig uitgelegd.

Lees verder
(Advertentie)

Q&A: Hui-Hui Pan over Omroep PAC

Tot 31 december heeft Omroep PAC de tijd om de benodigde 50.000 leden te werven om als aspirant-omroep tot het publieke-omroepbestel te worden toegelaten. Maar wat mogen we precies van de Pan Asian Connection verwachten, vraag ik aan PAC-voorzitter Hui-Hui Pan.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Lessen van hoe het niet moet: Australiƫ en China

De bilaterale relaties tussen China en Australië zijn deze week op een absoluut nulpunt beland. Is dit Australië louter overkomen, of heeft het daarin ook zelf een rol gespeeld? Wie wil begrijpen hoe deze relatie volledig kon ontsporen doet er goed aan niet alleen vanuit Australisch perspectief te kijken, maar daarbij ook het Chinese perspectief te betrekken.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Agrosector is belangrijk, maar geen breekijzer in relatie met China

De Nederlandse export van voedsel en landbouwtechnologie naar China is heel belangrijk voor beide landen. Maar dat betekent nog niet dat Nederland de overhand in de relatie heeft.

Lees verder

Q&A: Frans-Paul van der Putten over de actuele lessen van China's geschiedenis

Deze week verscheen het boek 'De wederopstanding van China; van prooi tot wereldmacht'. Welke lessen kunnen we trekken uit China's moderne geschiedenis, vraag ik aan auteur Frans-Paul van der Putten van Instituut Clingendael.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Hoe lang is de arm van Beijing?

D66-kamerleden Jan Paternotte en Sjoerd Sjoerdsma pleiten voor een parlementair onderzoek naar de invloed van China in Nederland. Dat kan nuttig zijn -al is er al veel bekend-, maar laat het parlement op één onderdeel vooral naar zichzelf kijken.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

China en VS - hoe nu verder?

Met de verkiezing van Joe Biden tot 46ste president van de Verenigde Staten zal de verhouding met China niet fundamenteel veranderen. Maar het biedt wel kans om een herstart te maken en tot een werkbare relatie te komen. Hoe kan dat eruit zien?

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Streep door beursgang Ant - drie scenario's

Maanden had de financiële wereld zich verheugd op wat de grootste beursgang tot nu toe zou worden. Maar op de valreep ging het hele feest niet door. Wat is er gebeurd?

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Vijf vragen over weigering VS van asielzoekers Hong Kong

Vier jonge activisten wilden dinsdag politiek asiel aanvragen in het Amerikaanse consulaat in Hong Kong, maar werden na korte tijd op straat gezet. Alles wat je moet weten over het dilemma van de Amerikaanse autoriteiten, kort en bondig uitgelegd.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Boekrecensie: een democratisch China - wensdenken of onvermijdelijk?

Lang is in het westen verondersteld dat China vanzelf zou democratiseren, maar vooralsnog staat de eenpartijstaat als een huis. Toch moeten China’s leiders nadenken over politieke hervormingen, omdat de partij anders aan zijn eigen succes ten onder zal gaan, betogen Jean-Pierre Cabestan en Jiwei Ci in twee prikkelende boeken, die ik recenseerde voor China2025.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder