Quick scan: China, Iran en oorlogsdreiging Midden-Oosten
De spanningen in het Midden-Oosten lopen steeds verder op na Israëls inval in Libanon en de Iraanse raketbarrage. China heeft openlijk de kant van de Palestijnen gekozen, maar staat het ook achter Iran? Enkele kanttekeningen.
Lees verderInschrijving geopend: Grote China Kennis Quiz 2022
Op maandag 27 juni wordt de zevende editie van de Grote China Kennis Quiz gehouden. Ditmaal zal de kennisquiz plaatsvinden in juni, onder de vertrouwde leiding van quizmasters Ed Sander van ChinaTalk en Fred Sengers van Blogaap.
Lees verderBlogaap vlogt afl. 10: Onze man in Beijing
Op woensdag 18 mei is het precies 50 jaar geleden dat Nederland en China hun diplomatieke betrekkingen verhoogden tot het hoogste (ambassadeurs)niveau. Hoe staat die relatie ervoor en wat houdt het werk van een ambassadeur in China eigenlijk in? Dat vroeg ik aan Ed Kronenburg, in de periode 2017-2019 'onze man in Beijing'.
Lees verderQ&A: Vincent Chang over 50 jaar diplomatieke betrekkingen met China
In de maand mei wordt gevierd dat Nederland en de Volksrepubliek China 50 jaar diplomatieke betrekkingen op het hoogste niveau onderhouden. Hoe kwamen die tot stand, vraag ik aan Vincent Chang, universitair docent in de geschiedenis en internationale betrekkingen van Modern China aan de universiteit Leiden.
Lees verderOekraïne-oorlog zit relatie EU en China in de weg
De jaarlijkse top tussen de leiders van de Europese Unie en China is uitgelopen op een flop. De Russische inval in Oekraïne is een sta-in-de-weg voor samenwerking, maar hoeft dat niet te zijn. Misschien heeft niet China, maar het Westen de sleutel in handen.
Lees verderQ&A: John Lichfield over de rol van China in de Franse verkiezingen
Op zondag 10 april kiest Frankrijk een nieuwe president. In hoeverre speelt buitenlandbeleid in het algemeen en China in het bijzonder een rol in deze verkiezingen, vraag ik in deze Q&A aan John Lichfield, twintig jaar lang correspondent in Parijs voor The Independent en tegenwoordig politiek commentator voor onder meer Politico Europe.
Lees verderTwee sessies: stabiliteit staat voorop in China
Afgelopen vrijdag eindigde de formeel belangrijkste politieke bijeenkomst in China. In een turbulente wereld zoekt China stabiliteit.
Lees verderChina vindt oorlog Oekraïne niks, maar zal Poetin niet zomaar laten vallen
De Chinese regering vertikt het om de Russische inval in Oekraïne te veroordelen. In het Westen wordt dat vertaald als Chinese steun voor Poetins veldtocht. Maar in China's logica zijn dat twee volstrekt verschillende dingen.
Lees verderPoetin stelt Chinese leiders voor een dilemma
China lijkt verrast door de Russische militaire agressie tegen Oekraïne. Decennialang domineerden handelsbelangen China's buitenlandbeleid en probeerde Beijing met zoveel mogelijk landen op goede voet te blijven. Maar nu wordt het gedwongen keuzes te maken.
Lees verderOnderzoek naar relatie Universiteit Leiden en China
China is een van de drie prioriteitsregio's van de Universiteit Leiden. Daarvoor wordt structureel samengewerkt met 22 Chinese kennisinstituten. Ik deed in de afgelopen maanden onderzoek naar die relatie en publiceerde daarover twee artikelen in het Leidsch Dagblad.
Lees verderQ&A Vincent Brussee over China's sociaalkredietsysteem
De maatschappelijke discussie over het Coronatoegangsbewijs leidt tot hernieuwde aandacht voor het sociaalkredietsysteem in China. Tegenstanders van de pas waarschuwen voor ‘Chinese toestanden’ in Nederland. Een goede aanleiding om naar de laatste stand van zaken rond dit fenomeen te kijken met Vincent Brussee, die bij Chinadenktank Merics in Berlijn onderzoek doet naar dit onderwerp.
Lees verder