economie cultuur politiek RSS

Handelsoorlog escaleert na Huawei-boycot VS

Twee miljardairs per week erbij, eentje eraf

In China zijn vorig jaar 106 personen (dollar)miljardair geworden. Toch nam het aantal zeer rijken maar met 65 toe; 51 Chinezen zijn alweer miljardair af.

Lees verder
economie
cultuur
politiek
(Advertentie)

Hoe Alibaba chocola maakt van Big Data

Met 600 miljoen actieve klanten zit internetgigant Alibaba op een berg consumenteninformatie. In het Tmall Innovation Center gebruiken ze dat om multinationals als Mars, Unilever en Johnson & Johnson te helpen het gat in de grootste markt ter wereld te vinden.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Bezoek Abe - mede mogelijk gemaakt door Trump

Voor het eerst in zeven jaar brengt een Japanse regeringsleider een bezoek aan China. Beide rivalen voelen de noodzaak de banden aan te halen vanwege onzekerheid over de opstelling van de Verenigde Staten.

Lees verder

China gaat geruisloos grootse viering in

Dit jaar wordt 40 jaar Opendeurpolitiek gevierd, het beleid waardoor China zich van ontwikkelingsland kon ontpoppen tot de tweede economie ter wereld. Maar president Xi Jinping liet deze week symbolische momenten onbenut.

Lees verder

Omstreden huzarenstukje open (maar niet voor allen)

President Xi Jinping opende dinsdag een nieuwe oeververbinding die Hong Kong, Macau en het Chinese vasteland verbindt. Het is een ingenieursdroom, die tegen een hoge prijs is gerealiseerd.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Blogaap vlogt: Chinees voetbal

China heeft torenhoge ambities op voetbalgebied. Hoe realistisch zijn die, vraag in in deze vierde aflevering van Blogaap vlogt aan Guus Hiddink, coach van het Chinees olympisch voetbalteam.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

China's economie begint weer te vertragen

China begint de gevolgen van de handelsoorlog te merken. De economische groei in het derde kwartaal bedroeg 'slechts' 6,5 procent, het laagste groeicijfer sinds het hoogtepunt van de wereldwijde economische crisis in 2009.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Chengdu krijgt een eigen maan

Een Chinees onderzoeksinstituut ontwikkelt plannen voor een kunstmatige maan die 's nachts de stad Chengdu verlicht. Als de ruimtespiegel werkt kan dat ook voor licht zorgen in rampgebieden die met stroomuitval kampen.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Google-dilemma: wie kan China links laten liggen?

De mogelijke terugkeer van Google naar China leidt tot felle interne en externe kritiek. Is de Chinese markt zo belangrijk dat imagoschade in het westen voor lief wordt genomen?

Lees verder
economie
cultuur
politiek

China probeert Canada van VS los te weken

China wil proberen de onderhandelingen over een vrijhandelsakkoord met Canada vlot te trekken. Daarvoor moet wel het hardbevochten handelsakkoord tussen Canada en de Verenigde Staten van tafel. Of heeft Canada een plan B?

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder