economie cultuur politiek RSS

Q&A: Sam Roggeveen over het Australische defensiebeleid

economie
cultuur
politiek

Blogaap vlogt afl.9: Chinees porselein en Delfts Blauw

In de 16e eeuw komt er voor het eerst in groten getale Chinees porselein naar Nederland. Het is zo populair dat Nederlandse ondernemers het proberen na te maken, vertelt Jan van Campen, conservator Chinees porselein van het Rijksmuseum in de negende aflevering van Blogaap vlogt.

Lees verder
economie
cultuur
politiek
(Advertentie)

Vijf vragen over Chinese vliegbewegingen bij Taiwan

Maandag vlogen 52 Chinese militaire vliegtuigen door de Taiwanese luchtverdedigingszone. Waarom doet China dit en moeten wij ons er zorgen om maken? Alles wat je moet weten over Chinees spierballenvertoon, kort en bondig uitgelegd.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Stroomtekort China geeft spanning in wereldhandel

De Chinese productie staat onder druk als gevolg van een tekort aan electriciteit. Dit kan aanzienlijke gevolgen hebben voor de wereldeconomie.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Q&A: Hanco Jürgens over de rol van China in Duitse verkiezingen

Zondag 26 september kiest Duitsland een nieuwe Bondsdag en daarmee (indirect) een nieuwe Bondskanselier. In hoeverre speelt buitenlandbeleid in het algemeen en China in het bijzonder een rol in deze verkiezingen, vraag ik Hanco Jürgens van het Duitslandinstituut in deze Q&A.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Evergrande is niet too big to fail, maar ook weer niet too small om te laten vallen

China's een na grootste vastgoedbedrijf Evergrande is in zwaar weer terecht gekomen. Beleggers wereldwijd bibberen bij de gedachte dat het bedrijf failliet gaat en in China een kredietcrisis veroorzaakt met internationale gevolgen. Drie scenario's hoe het verder kan gaan.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

AUKUS: game changer of mooi verpakte wapendeal?

Afgelopen woensdag maakten de regeringsleiders van de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Australië bekend dat de drie landen intensief gaan samenwerken op veiligheidsgebied. Wat mogen we van dit pact verwachten en wat zijn de geopolitieke gevolgen?

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Helan Dou na spannende ontknoping winnaar GCKQ

Na een nek-aan-nekrace moest een shoot out de beslissing brengen welk team zich dit jaar de grootste Chinakenners van Nederland mag noemen. Het team Helan Dou trok uiteindelijk aan het langste eind en won de Grote China Kennis Quiz 2021.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Q&A Ronald Prins over China’s cyberdreiging

Veiligheidsdiensten waarschuwen steeds nadrukkelijker voor cyberspionage vanuit China. Ook worden online afpersingen (ransomware) aan Chinese hackers toegeschreven. Hoe groot zijn deze risico’s werkelijk en wat kunnen we ertegen doen, vraag ik aan Ronald Prins, expert op het gebied van internetveiligheid en mede-oprichter van cybersecuritybedrijf Hunt & Hackett.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Kijktips: China op Netflix

Het Netflix-aanbod van films, documentaires en series uit of over China is niet bijzonder groot. Maar wie een beetje rondzoekt kan toch aardige pareltjes vinden. Vijf tips van kenners.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

De partij is niet klaar met het kapitalisme - het wil zijn positie versterken door uitwassen aan te pakken

Regelgeving die minderjarige kinderen limiteert online videogames te spelen en een stop op tv-talentenjachten zijn de meest recente voorbeelden van beperkingen die de Chinese overheid het bedrijfsleven oplegt. Maar dat betekent niet dat de regering of de partij uitgekeken is op het kapitalistische model. Integendeel.

Lees verder

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder