economie cultuur politiek RSS

Waarom China wel/niet zal ingrijpen in Hong Kong

economie
cultuur
politiek

Blogaap Live: Grote China Kennis Quiz 2019

Om het jaar van het varken in te luiden wordt op dinsdag 29 januari voor het vierde jaar op rij de Grote China Kennis Quiz gespeeld. De China-pubkwis is een initiatief van het kennisnetwerk Guanxi en wordt gepresenteerd door Ed Sander en Fred Sengers.

Lees verder
economie
cultuur
politiek
(Advertentie)

Vijf vragen over arrestatie Huawei-topvrouw

Meng Wanzhou, financieel directeur van Huawei (en dochter van oprichter Ren Zhengfei) is in Canada aangehouden op verzoek van de Amerikaanse autoriteiten. Alles wat je moet weten over deze nieuwe slag voor de Chinees-Amerikaanse relaties, kort en bondig uitgelegd.

Lees verder

'Ongelooflijke deal' is niet meer dan pas op de plaats

De Verenigde Staten en China stellen nieuwe importheffingen drie maanden uit om onderhandelingen over de handelsoorlog een kans te geven. Maar van wezenlijke toenadering is voorlopig geen sprake.

Lees verder

Handelsoorlog VS-China treft Nederlandse bedrijven

Als twee landen importheffingen invoeren treft dat natuurlijk primair de eigen industrieën. Maar Nederlandse bedrijven die (een deel van) hun producten in China laten maken voor de Amerikaanse markt zijn ook de klos.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

WTO-klacht China en EU tegen invoerheffingen VS

De wereldhandelsorganisatie WTO heeft woensdag een klacht in behandeling genomen van China en de Europese Unie over Amerikaanse importheffingen. Het zou weleens een voorbode van het einde van de internationale handelsregels kunnen betekenen.

Lees verder

Stad Beijing wil als eerste een sociaal krediet systeem

Het lokale bestuur van Beijing wil in 2021 een systeem invoeren waarbij alle inwoners op basis van hun gedrag een score wordt toegekend. Wie niet aan de criteria voldoet zal daar in het dagelijks leven de nadelen van ondervinden.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Emoties lopen op in aanloop naar referendum Taiwan

Tegelijk met lokale verkiezingen wordt zaterdag in Taiwan ook een referendum bestaande uit tien vragen gehouden. Internationaal gaat de aandacht uit naar de vraag of het homohuwelijk moet worden toegestaan, maar in Taiwan zelf leidt de vraag over hoe het eiland zichzelf noemt tot hoogoplopende emoties.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Dunne lijn tussen dialoog, beïnvloeding en spionage

Volgens de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws heeft politicus Filip de Winter zich ingespannen voor een Chinese spion. Maar onduidelijk is wat De Winter en zijn Chinese contact precies hebben gedaan wat niet door de beugel kan.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Handel in neushoorn en tijger weer verboden

Het gedeeltelijk vrijgeven van de handel in delen van neushoorns en tijgers is maandag door het Chinese kabinet weer teruggedraaid. Het gebruik van delen van de bedreigde diersoorten blijkt na nader onderzoek toch niet zo'n goed idee.

Lees verder

China zet schouders onder vrijhandelsverdrag RCEP

China wil zich sterk maken voor het verbeteren van de handelsrelaties in de regio, zegt premier Li Keqiang voorafgaand aan de Asean-top. Achter de schermen probeert China de landen warm te maken voor een vrijhandelsverdrag zonder Amerika.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder