economie cultuur politiek RSS

Overheid haalt China-kennis meestal in eigen land

economie
cultuur
politiek

VS uit Afghanistan; China klaar om gat te vullen

Na 19 jaar vruchteloze strijd tegen de Taliban, willen de Amerikanen zich terugtrekken uit Afghanistan. De belangen zijn te groot voor China om zich afzijdig te houden, maar ze komen bepaald niet in een gespreid bedje.

Lees verder
economie
cultuur
politiek
(Advertentie)

Kijktip: CinemAsia 2020

Ook de dertiende editie van het CinemAsia filmfestival biedt weer een ruim aanbod van speelfilms en documentaires uit China, Hong Kong en Taiwan. Het festival vindt plaats van 4 tot en met 8 maart in Amsterdam.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

China zet journalisten uit voor column van een ander

De Chinese overheid trekt met onmiddellijke ingang de werkvergunning in van drie medewerkers van de Wall Street Journal. Het is een vergelding voor een column die door de Chinese overheid als racistisch en denigrerend wordt beschouwd.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Onderzoek innovatiepolitiek: China gaat het maken

In opdracht van het Koninklijk Instituut van Ingenieurs deed ik de afgelopen periode onderzoek naar China's industrie- en innovatiepolitiek Made in China 2025. De weergave daarvan verschijnt in het vakblad De Ingenieur.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

The Relevant Organ slaat weer toe in GCKQ

Het team The Relevant Organ heeft woensdagavond de Grote China Kennis Quiz 2020 op zijn naam geschreven. Daarmee keert de wisselbeker weer terug bij het team dat al twee keer eerder deze pubquiz voor China-kenners wist te winnen.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Q&A: Friso Dubbelboer over Zuid-Chinese Zee

De diplomatieke spanningen tussen China en Indonesië zijn de afgelopen weken flink opgelopen. Wat is de actuele stand van zaken in dit zeegebied waar zoveel landen een claim op hebben, vraag ik in een mail-Q&A aan Friso Dubbelboer, politicoloog en specialist op het gebied van maritiem-territoriale disputen in de Zuid-Chinese Zee.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

China in 2020: een plaag van grijze neushoorns

De grote dossiers van 2019 zullen ook komend jaar het nieuws over China domineren: Hong Kong, Taiwan en de handelsoorlog met de Verenigde Staten. Maar ook de Chinees-Nederlandse relatie komt onder druk te staan, schrijf ik in een vooruitblik op het Jaar van de Rat voor crowdblog China2025.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Op naar het Jaar van de Rat

Chinezen vieren dit weekend het begin van hun eigen nieuwjaar. Wat brengt het Jaar van de Rat?

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Tsai ligt op koers bij verkiezingen Taiwan

Zaterdag gaan in Taiwan de stembussen open voor presidents- en parlementsverkiezingen. Als we de peilingen mogen geloven stevent president Tsai Ing-wen en haar DPP-partij op een eenvoudige overwinning af. Dat is een streep door de rekening van Beijing.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

China wil vooral rust en stabiliteit in Midden-Oosten

De Chinese regering roept de Verenigde Staten en Iran op tot terughoudendheid en wil dat beide kemphanen langs de weg van dialoog hun meningsverschillen oplossen. China heeft belang bij rust in de tent, maar zal Iran niet laten vallen.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder