economie cultuur politiek RSS

Blogaaps tourtop-10 China deel 5

Blogaaps tourtop-10 China deel 5

Wat zijn de tofste plekken in China om vakantie te vieren? Deze zomer stel ik een persoonlijke ranglijst samen met op plek 6: Zhangjiajie.

Waar moet ik naartoe als ik China bezoek? Die vraag krijg ik regelmatig gesteld. Meestal probeer ik uit te leggen dat China heel groot is en over meer interessante steden, kunstschatten en natuurschoon beschikt dan er in één reis passen. Dit jaar begonnen ook Chinezen mij deze vraag te stellen. “Jij bent op meer plaatsen in ons land geweest dan menig Chinees. Vertel me, waar moet ik naartoe?”

Dat zette me aan het denken. Wat is me bijgebleven? Wat kan ik anderen aanraden? Hoewel ik nog lang niet overal ben geweest en mijn verlanglijstje nog lang is, deel ik de deze zomer mijn persoonlijke top-10.

 

Onvergetelijk uitzicht

Met op plek 6: Zhangjiajie. Karstgebergte heb je wel meer in China. Je kunt er bijvoorbeeld leuk doorheen varen op de Li-rivier in de autonome regio Guangxi. Maar het natuurverschijnsel is op zijn mooist in het Wulingyuan-park, vlakbij Zhangjiajie.

Hier heeft eeuwenlange erosie een zandsteenplateau weggesleten, maar 3.100 pilaren laten staan. Sommige zijn wel 200 meter hoog. Bezoekers beginnen meestal bij de glazen Bailonglift, die begint in de rotsen, maar je al snel langs de rotswand 300 meter omhoog brengt met een onvergetelijk uitzicht.

 

Nooit alleen

Zoals zoveel toeristische trekpleisters in China heb je ook Wulingyuan nooit voor jezelf. Het heeft ook geen zin vroeg te gaan, want dan zijn alle rotspartijen nog in de mist gehuld. De meeste bezoekers zijn echter alleen gekomen om het deel van het park te zien waar de speelfilm Avatar is opgenomen.

Verderop in het park is het aanmerkelijk rustiger en kun je ook een mooie tocht met een kabelbaan maken. Het natuurpark is in 1992 op de Unescolijst met werelderfgoed geplaatst. Pas op voor de apen; ze weten dat er meestal voedsel in tassen en rugzakken zit!

 

Groene provincie

Zhangjiajie ligt in het noordwesten van de groene provincie Hunan. Hier zijn meer toeristische uitstapjes te maken, bijvoorbeeld naar het (heerlijk rustige) Baofeng-meer. Hier kun je ook iets leren over de Tujia, een lokale etnische minderheid. Vlak nadat ik er eerder dit jaar was werd voor toeristen zonder hoogtevrees bij Tianmenshan ook een glazen brug geopend, 300 meter boven de grond.

Hunan is heel populair bij Chinese toeristen, maar voor veel buitenlanders ligt het van de route. Jammer, want het is er erg mooi. Bewoners zijn doorgaans erg enthousiast als ze bleekneuzen ontmoeten. Ik ben hier een aantal keer met een welgemeend 'welkom in China' begroet, wat me elders nooit overkomen is.

 

Volgende week mijn nummer 5: Xi'an. Eerder publiceerde ik al over mijn nummer 10 Lijiang, nummer 9 Jiayuguan, nummer 8 Suzhou en vorige week nummer 7 Shanghai. Reageren of jouw eigen favoriete reisbestemmingen in China delen kan hierrrr.

 

zondag 26 juni 2016


Gerelateerde onderwerpen:

Blogaaps tourtop-10 China deel 4

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder