economie cultuur politiek RSS

Ga je in oktober mee met onze Chinareis?

Beijing rust dementerenden met GPS-chip uit

Duizenden dementerende ouderen in de Chinese hoofdstad Beijing krijgen een armband met GPS-chip. Verzorgden kunnen met behulp van een app op hun mobiele telefoon de senioren terugvinden als ze zijn verdwaald.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Voor het verlanglijstje: boeken over China

Dit jaar liet een rijke oogst zien aan interessante boeken over China. Vier suggesties voor in de schoen of onder de kerstboom.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Kijktips: China-documentaires op IDFA

Het Internationaal Documentaire Festival Amsterdam heeft dit jaar negen films over China geprogrammeerd. Het festival begint maandag 14 november.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Boekrecensie: China, een gids voor de 21ste eeuw

Nederlanders weten te weinig van China en daarom reageren we niet adequaat op een veranderende wereld. In het boek China, een gids voor de 21ste eeuw probeert professor Frank Pieke de belangrijkste misvattingen recht te zetten.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Kijktip: Chinese blockbusters op LIFF

Het Leiden International Film Festival brengt drie Chinese kaskrakers op het witte doek. Mr Six, Chongqing Hotpot en The Mermaid trokken in China miljoenen bezoekers naar de bioscoop.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Guangzhou Evergrande opnieuw kampioen China

Voetbalclub Guangzhou Evergrande is voor de zesde opeenvolgende keer de winnaar van de Chinese Super League. De ploeg had zondag aan een 1-1 gelijkspel voldoende tegen Yanbian Funde om de titel binnen te slepen.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

'Terracottaleger naar Grieks voorbeeld gemaakt'

Westerlingen zijn al 1.500 jaar eerder dan gedacht naar China gereisd. Mogelijk hebben zij een rol gespeeld bij het creëren van het wereldberoemde Terracottaleger.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Kaifeng wil af van zijn joodse roots

Inwoners van de Chinese stad Kaifeng mogen geen joodse feestdagen meer vieren en herinneringen aan de aanwezigheid van de joodse gemeenschap zijn verwijderd. Tot voor kort was de stad nog trots op zijn joodse geschiedenis.

Lees verder

Familiedrama leidt tot debat over heropvoedingskamp

De moord door een 16-jarig meisje op haar moeder heeft tot grote ophef in China geleid. Een maatschappelijk debat is losgebarsten over de manier waarop Chinese ouders hun kinderen opvoeden.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Ophef over reparatie Chinese Muur

In China is verontwaardigd gereageerd op een primitieve reparatie van een 700 jaar oud gedeelte van de beroemde Chinese Muur. Arbeiders vulden de gaten met kalk om er vervolgens een dikke plak beton over te storten.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder