economie cultuur politiek RSS

China viert het Jaar van de Tijger

economie
cultuur
politiek

Blogaap vlogt afl.9: Chinees porselein en Delfts Blauw

In de 16e eeuw komt er voor het eerst in groten getale Chinees porselein naar Nederland. Het is zo populair dat Nederlandse ondernemers het proberen na te maken, vertelt Jan van Campen, conservator Chinees porselein van het Rijksmuseum in de negende aflevering van Blogaap vlogt.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Helan Dou na spannende ontknoping winnaar GCKQ

Na een nek-aan-nekrace moest een shoot out de beslissing brengen welk team zich dit jaar de grootste Chinakenners van Nederland mag noemen. Het team Helan Dou trok uiteindelijk aan het langste eind en won de Grote China Kennis Quiz 2021.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Kijktips: China op Netflix

Het Netflix-aanbod van films, documentaires en series uit of over China is niet bijzonder groot. Maar wie een beetje rondzoekt kan toch aardige pareltjes vinden. Vijf tips van kenners.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Henk Sneevliet: bekende Nederlander in China

In juli viert de Communistische Partij van China zijn honderdste verjaardag. Lenin persoonlijk stuurde een Nederlandse communist in 1921 naar Shanghai om de oprichting in goede banen te leiden. Maar Henk Sneevliet heeft ook in Nederland een belangrijke rol gespeeld in vakbond, politiek en verzet.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Schrijf je nu in: Grote China Kennis Quiz 2021

Het is zover! Na lang wachten en meer dan een jaar uitstel, is het de hoogste tijd voor de Grote China Kennis Quiz 2021. Ditmaal niet met Chinees nieuwjaar, maar middenin de zomer. En natuurlijk onder de vertrouwde en onderhoudende leiding van quizmasters Ed Sander van ChinaTalk en Fred Sengers van Blogaap.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Brengt het Jaar van de Os economisch herstel?

Op vrijdag 12 februari viert China het belangrijkste jaarfeest: Chinees Nieuwjaar. Na het rampjaar 2020, wat heeft het Jaar van de Os voor ons in petto?

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Goede voornemens: leeslijst China

Het jaar zit er bijna op. Welke gezaghebbende boeken over China zijn het afgelopen jaar verschenen die niet op je stapel mogen ontbreken?

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Q&A: Hui-Hui Pan over Omroep PAC

Tot 31 december heeft Omroep PAC de tijd om de benodigde 50.000 leden te werven om als aspirant-omroep tot het publieke-omroepbestel te worden toegelaten. Maar wat mogen we precies van de Pan Asian Connection verwachten, vraag ik aan PAC-voorzitter Hui-Hui Pan.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Pubquiz op afstand brengt China-professionals bijeen

Enkele tientallen deelnemers speelden donderdagavond individueel of als team de eerste Online China Pubquiz. De reacties waren enthousiast.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Doe mee!: 28 mei Online China Pubquiz

Donderdagavond 28 mei presenteren Ed Sander (ChinaTalk) en Fred Sengers (Blogaap) de Online China Pubquiz. Vanaf 20.30 uur te volgen. Doe gezellig mee en test je kennis van China. In je eentje of samen met een Teams-, Zoom- of Hangoutsgroepje.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder