economie cultuur politiek RSS

Ga je in oktober mee met onze Chinareis?

'Panda terug op lijst bedreigde dieren'

De reuzenpanda is te snel van de lijst met bedreigde diersoorten gehaald, zeggen onderzoekers. De leefomgeving van wilde panda's staat er slechter voor dan gedacht en toerisme vormt een nieuwe bedreiging.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Media-industrie beperkt sterrensalarissen

Chinese producenten van films, tv-programma's en internetdrama hebben afgesproken de salarissen van hun steracteurs te beperken. Om de kwaliteit van hun producties te verbeteren, zeggen ze zelf, maar ook om tegemoet te komen aan kritiek.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Kijktip: meesterwerken uit de Qing-dynastie

In het Museum Oud-Amelisweerd in Bunnik is de komende maanden een tentoonstelling van Chinese gebruiksvoorwerpen en landschapsschilderijen uit de VOC-tijd te zien. Bijzondere hangrolschilderijen zijn voor het eerst in Europa te bewonderen.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Drie winnaars van 'Chinese Nobelprijs'

De Future Science Awards zijn zaterdag toegekend aan Pan Jianwei, Shi Yigong en Xu Chenyang. De Chinese wetenschapsprijs is bedoeld om innovatie te bevorderen.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Heropvoedingscursus voor Chinese pestkoppen

Een rechtbank in Beijing organiseert op proef een cursus om pesten op school tegen te gaan. Veroordeelde pestkoppen worden een week lang heropgevoed.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

China uitgeschakeld voor WK 2018

Ondanks een 1-2 overwinning op Qatar wist het chinese nationale voetbalelftal zich niet te plaatsen voor het WK in Rusland. Daarmee wordt de Chinese voetbaldroom voorlopig geen werkelijkheid. 

Lees verder
economie
cultuur
politiek

China houdt sprankje hoop op WK 2018

Het nationale voetbalelftal van China heeft donderdag in Wuhan met 1-0 gewonnen van Oezbekistan. Dankzij een late goal behouden de Rode Draken een theoretische kans op kwalificatie voor het wereldkampioenschap in Rusland.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Misdaadauteur verdacht van viervoudige moord

De Chinese schrijver Liu Yongbiao is aangehouden op verdenking van het doden van vier personen meer dan twintig jaar geleden. Saillant detail: Liu werkte aan een roman over een succesvolle misdaadauteur die wegkomt met moord.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Oproep: Het Beste van Chinglish

Vorige maand kondigde de Chinese overheid aan een einde te willen maken aan onjuiste Engelse vertalingen in de openbare ruimte. Hoog tijd om Chinglish te documenteren.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Blogaaps tourtop-10 China (reprise)

Vorig jaar stelde ik mijn persoonlijke top-10 samen met de mooiste plekken om in China vakantie te vieren. Nu voeg ik er drie pleisterplaatsen aan toe; twee op het Chinese vasteland en een in Taiwan.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder