economie cultuur politiek RSS

Ga je in oktober mee met onze Chinareis?

Zure druiven: onderzoek naar Europese wijn

Het Chinese Ministerie van Handel gaat onderzoeken of Europese wijnproducenten regels overtreden die prijsdumping en oneerlijke concurrentie moeten tegengaan. Het onderzoek volgt direct nadat de EU bekend maakte dat het een heffing invoert op zonnepanelen uit China.

Lees verder

'VS miskennen China's strijd tegen cybercrime'

De VS moeten stoppen China te beschuldigen van cyberspionage. De autoriteiten doen er juist veel aan om de VS te helpen om hackpogingen tegen te gaan, zegt Huang Chengqing, directeur van het Nationale Computer Netwerk Reactie Team CNCERT. 

Lees verder

Boete op ongehuwd moederschap

Lokale autoriteiten in Wuhan willen ongehuwde vrouwen die een kind krijgen een zware boete opleggen. Critici vrezen dat de maatregel leidt tot een golf van vondelingen en mogelijk zelfs kindermoord.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

'China bouwt kernwapenarsenaal uit'

Terwijl landen als Rusland en de VS het aantal kernwapens afbouwen, breidt China zijn nucleaire arsenaal juist uit. Dat blijkt uit schattingen van het Zweedse onderzoeksbureau voor kernwapens Sipri.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Shenzhou-10 klaar voor lancering

Een Lange Mars-raket met daarop de ruimtecapsule Shenzhou-10 is klaargezet op de lanceerbasis Jiuquan. Over een paar dagen vertrekt een bemande vlucht naar een Chinees ruimtestation.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Diplomatieke ruzie aan vooravond bezoek Xi aan Obama

De Chinese autoriteiten reageren getergd op Amerikaanse uitlatingen over het neerslaan van demonstraties op het Tiananmenplein, 24 jaar geleden. De diplomatieke ruzie komt aan de vooravond van het eerste bezoek van president Xi Jinping aan de VS.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Weekers sluit belastingverdrag in China

Staatssecretaris Frans Weekers van Financiën heeft in Beijing een nieuw belastingverdrag gesloten. De overeenkomst voorziet in een geautomatiseerde informatieuitwisseling tussen douane- en belastingautoriteiten. 

Lees verder

Tiananmen Moeders zien geen vooruitgang onder Xi

Een groep familieleden van slachtoffers van de neergeslagen protesten in 1989 schrijven vandaag in een open brief dat ze in China geen vooruitgang zien op het vlak van de mensenrechten, eerder achteruitgang. Op 4 juni is het 24 jaar na het massaprotest op het Tiananmenplein in Beijing.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Dienstensector moet economische groei redden

China is de grootste fabrikant van goederen ter wereld, maar de dienstensector blijft daar ver bij achter. Investeren in de service-industrie kan daarom veel banen opleveren, denkt premier Li Keqiang.

Lees verder

China krijgt haast met bestrijding luchtvervuiling

Deze week nog presenteert China een nationaal plan om luchtvervuiling binnen vijf jaar substantieel terug te dringen. Beperkingen op het gebruik van kolen en vervuilende motorvoertuigen vormen de kern van het plan.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder