economie cultuur politiek RSS

Chinamerica: Willem Post en Fred Sengers nemen de wereld door

economie
cultuur
politiek

In een klap 3.700 vuurwerkfabrieken dicht

Nieuwe veiligheidsregels hebben tot gevolg dat meer dan 3.700 van China's 4.921 vuurwerkfabrieken de poort hebben moeten sluiten.

Lees verder

Hartelijk welkom komt ambtenaar duur te staan

En waar gaat het over op China's social media deze week? In ieder geval over een hoge ambtenaar die zich in een nachtclub in Zhengzhou liet fêteren door een bedrijf.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

144 Miljoen achtergelaten ouderen op platteland

Negen op de tien ouderen op het Chinese platteland ziet zijn kinderen niet of nauwelijks. De traditie dat kinderen hun ouders op hun oude dag ondersteunen komt daarmee onder druk te staan.

Lees verder

Populatie met uitsterven bedreigde dieren herstelt

Voor het eerst in decennia groeien de aantallen van de Siberische tijger en de reuzenpanda weer. China claimt dit als een succes van zijn programma om bedreigde diersoorten te redden.

Lees verder

Topontmoeting Xi en Obama in juni

De Chinese president Xi Jinping reist volgende maand naar de Verenigde Staten voor een topontmoeting met zijn ambtsgenoot Barack Obama. De twee ontmoeten elkaar 7 en 8 juni in Rancho Mirage (Californië).

Lees verder
economie
cultuur
politiek

'Chinese steden ongeschikt om in te wonen'

De grootste Chinese steden als Beijing, Shanghai, Shenzhen en Guangzhou zijn feitelijk ongeschikt om in te leven vanwege de slechte ecologische omstandigheden. Dat blijkt uit een onderzoek van een Chinese denktank 

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Anti-drugsactie: 61.300 arrestaties

In een nationale actie tegen drugshandel heeft de Chinese politie meer dan 61.000 arrestaties verricht, 17 ton aan heroïne en amfetamine in beslag genomen, 739 vuurwapens ingenomen en 274 drugslaboratoria opgerold. China heeft te kampen met een toenemend aantal drugsverslaafden.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Burgers woedend over politieoptreden in misbruikzaak

En waar spraken Chinezen deze week over op sociale media? Veel over een misbruikzaak in de zuidelijke provincie Hainan, waarbij zes kinderen meerdere dagen zoek waren en werden gevonden in hotelkamers bij een schoolhoofd en een volkshuisvestingsambtenaar. 

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Dodelijk noodweer treft zuiden van China

Noodweer in negen zuidelijke provincies van China hebben aan minstens 33 mensen het leven gekost. Nog eens 12 mensen worden vermist.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

'Dalai Lama moedigt zelfverbrandingen aan'

De Dalai Lama keurt zelfverbrandingen van monniken in Tibet niet alleen goed, hij moedigt ze ook aan met een handleiding. Dat is de kern van een donderdagavond uitgezonden documentaire van de Chinese staatstelevisie CCTV. De uitzending komt aan de vooravond van een bezoek van premier Li Keqiang aan India, dat de Dalai Lama asiel verleent.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder