economie cultuur politiek RSS

Ga je in oktober mee met onze Chinareis?

China gaat kanaal door Nicaragua graven

Het parlement van Nicaragua heeft ingestemd met de aanleg van een kanaal dat de Atlantische Oceaan en de Pacific met elkaar verbindt. De opdracht wordt gegund aan een Chinees consortium, dat het kanaal ook minimaal 50 jaar mag exploiteren.

Lees verder

NSA-klokkenluider duikt op in Hong Kong

Edward Snowden, de Amerikaan die gegevens over een geheim afluister- en volgsysteem aan de pers doorspeelde, is in Hong Kong. Dat heeft een uitleveringsverdrag met de VS, maar dat staat vol met uitzonderingsclausules.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Topontmoeting Xi en Obama was 'geweldig'

Op de topontmoeting tussen Xi Jinping en Barack Obama is grote vooruitgang geboekt. Beide landen zijn ronduit positief over het staatsbezoek.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Oud-minister voor rechter in grote corruptiezaak

Zondag is in Beijing het proces begonnen tegen Liu Zhijun, de voormalig minister van spoorwegen. Hij wordt beschuldigd van ambtsmisbruik en corruptie en krijgt mogelijk de doodstraf.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Brand in snelbus: 47 doden

Bij een brand in een snelbus in de stad Xiamen zijn 47 passagiers omgekomen en nog eens 34 mensen gewond geraakt. De brand is volgens autoriteiten aangestoken door een van de passagiers.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Xi: 'nieuwe vorm van relatie VS en China'

De president van de Verenigde Staten, Barack Obama, en zijn Chinese ambtsgenoot Xi Jinping zijn het eens dat hun landen hun samenwerking moeten moderniseren. Er komt een bilaterale werkgroep over cybersecurity.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Xi begint bezoek aan VS

President Xi Jinping is vrijdag in Ontario, Californië gearriveerd voor een officieel bezoek aan de VS. Hij zal twee dagen gesprekken voeren met zijn Amerikaanse ambtsgenoot Barack Obama. De agenda is bomvol en een potentieel mijnenveld.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Britten zetten vraagtekens bij Chinese leverancier

De Britse commissie voor de veiligheidsdiensten is geschokt dat de regering acht jaar geleden niet is geïnformeerd over Chinese bemoeienis bij het moderniseren van het telecommunicatienetwerk. De laatste jaren zetten steeds meer landen vraagtekens bij de betrouwbaarheid van leverancier Huawei. 

Lees verder

China heeft last van braindrain

Geen land ter wereld ziet zoveel intellect naar het buitenland vertrekken als China. Van alle wetenschappers en ingenieurs die in het buitenland zijn opgeleid of hebben gewerkt keert 87 procent niet naar het moederland terug.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Het is officieel: water China is vervuild

Meer dan de helft van het grondwater in China is van lage kwaliteit. En ook de situatie van het oppervlaktewater stemt niet optimistisch, blijkt uit een rapport van het Ministerie van Milieubescherming.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder