economie cultuur politiek RSS

Quick scan: Palestijns akkoord op Chinees initiatief

economie
cultuur
politiek

'Dalai Lama moedigt zelfverbrandingen aan'

De Dalai Lama keurt zelfverbrandingen van monniken in Tibet niet alleen goed, hij moedigt ze ook aan met een handleiding. Dat is de kern van een donderdagavond uitgezonden documentaire van de Chinese staatstelevisie CCTV. De uitzending komt aan de vooravond van een bezoek van premier Li Keqiang aan India, dat de Dalai Lama asiel verleent.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

'Chinese raket is satelliet killer'

De Amerikaanse regering denkt dat een gelanceerde Chinese raket een nieuw wapen is om satellieten in de ruimte uit te schakelen. De raket droeg geen lading en kwam na zijn vlucht terug in de dampkring boven de Indische Oceaan, aldus het Pentagon. 

Lees verder
economie
cultuur
politiek

China steunt online klokkenluiden (maar sluit critici af)

Een invloedrijke beleidsmaker op het gebied van economie en energie, Liu Tienan, is deze week door de communistische partij uit zijn functie gezet op beschuldiging van machtsmisbruik. Chinese staatsmedia prijzen de rol die een onderzoeksjournalist heeft gespeeld bij zijn ontmaskering, maar tegelijkertijd worden andere critici van sociale media geweerd.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Politie misbruikt bevoegdheden tegen sekswerkers

Prostituées hoeven niet te rekenen op bescherming door de politie, ze lopen zelfs kans te worden mishandeld, afgeperst of onrechtmatig te worden vastgezet. Dat blijkt uit een onderzoek van Human Rights Watch China.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Bommeldingen treffen Chinese luchtvaart

Vijf binnenlandse vluchten naar Shenzhen zijn woensdagochtend getroffen door bommeldingen. Vluchten werden geannuleerd, moesten uitwijken of konden met flinke vertraging alsnog vertrekken.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

China mag meepraten over toekomst Noordpool

Zes landen, waaronder China, mogen meepraten over de toekomst van de Noordpool. Dat heeft de Arctic Council besloten op zijn ministerieel overleg in de Zweedse stad Kiruna.

Lees verder

'Overheid moet zich minder met economie bemoeien'

De Chinese overheid bemoeit zich teveel met zaken die de markt prima zelf kan regelen en kan zich beter richten op het verbeteren van echte overheidstaken. Een logisch, maar toch opmerkelijk pleidooi van premier Li Keqiang.

Lees verder

India en China halen voorzichtig banden aan

Is er ruimte voor twee tijgers op de berg? Dat vragen politieke analisten zich af nu de twee economische grootmachten van Azië de banden willen aanhalen. Maar er is veel oud zeer dat de relatie vertroebelt.

Lees verder

China gaat voetgangers heropvoeden

Beijing en andere grote steden gaan voetgangers die de verkeersregels overtreden harder aanpakken. Sinds maandag wordt er direct beboet bij het oversteken bij rood licht of negeren van aanwijzingen door verkeersassistenten.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Seksschandaal leidt tot val van lokale partijbonzen

Drie hoge partijfunctionarissen zullen worden vervolgd nadat ze ongewild de hoofdrol speelden in heimelijk gemaakte sekstapes. De video's zijn gemaakt door een vastgoedexploitant.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder