economie cultuur politiek RSS

Kieswijzer: het VVD-programma voor Europa (3)

economie
cultuur
politiek

Peng Shuai stelt Chinese autoriteiten voor dilemma

Nadat de Chinese tennisster Peng Shuai een hoge partijfunctionaris van verkrachting heeft beschuldigd, is zij van het publieke toneel verdwenen. Normaal zouden Chinese autoriteiten de tijd zijn werk laten doen. Maar dit keer kan het weleens anders lopen met de Olympische spelen voor de deur. (Update onderaan)

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Wat heeft de videocall van Xi en Biden opgeleverd?

Maandagavond Amerikaanse tijd en dinsdagochtend Chinese tijd spraken Joe Biden en Xi Jinping 3,5 uur met elkaar via een videoverbinding. De verwachtingen waren tevoren laag en op het eerste gezicht heeft het gesprek tussen de twee wereldleiders weinig concreets opgeleverd. Maar het zou later weleens een keerpunt kunnen blijken.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Het Plenum schrijft geschiedenis

In Beijing zijn deze week de machtigste partijleden bij elkaar om over de toekomst van de Volksrepubliek te praten. Het met veel mysterie omgeven Plenum is dit keer extra belangrijk: hier wordt over de politieke toekomst van Xi Jinping beslist (update onderaan).

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Vijf vragen over China en de klimaattop in Glasgow

In Glasgow is een grote VN-conferentie over klimaatverandering gaande. Tussen alle regeringsleiders ontbreekt Xi Jinping. Alles wat je moet weten over China's rol op de klimaattop, kort en bondig uitgelegd (update onderaan).

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Opinie: Wie oorlog om Taiwan vreest, moet investeren in vrede

De discussie over een mogelijke Chinese invasie van Taiwan wordt gedomineerd door militaire specialisten. Terwijl Europa beter kan inzetten op een civiele verdedigingslijn, schreef ik in een opinieartikel in Trouw.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Vijf vragen over Chinese vliegbewegingen bij Taiwan

Maandag vlogen 52 Chinese militaire vliegtuigen door de Taiwanese luchtverdedigingszone. Waarom doet China dit en moeten wij ons er zorgen om maken? Alles wat je moet weten over Chinees spierballenvertoon, kort en bondig uitgelegd.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Q&A: Hanco J├╝rgens over de rol van China in Duitse verkiezingen

Zondag 26 september kiest Duitsland een nieuwe Bondsdag en daarmee (indirect) een nieuwe Bondskanselier. In hoeverre speelt buitenlandbeleid in het algemeen en China in het bijzonder een rol in deze verkiezingen, vraag ik Hanco Jürgens van het Duitslandinstituut in deze Q&A.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

AUKUS: game changer of mooi verpakte wapendeal?

Afgelopen woensdag maakten de regeringsleiders van de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Australië bekend dat de drie landen intensief gaan samenwerken op veiligheidsgebied. Wat mogen we van dit pact verwachten en wat zijn de geopolitieke gevolgen?

Lees verder
economie
cultuur
politiek

De partij is niet klaar met het kapitalisme - het wil zijn positie versterken door uitwassen aan te pakken

Regelgeving die minderjarige kinderen limiteert online videogames te spelen en een stop op tv-talentenjachten zijn de meest recente voorbeelden van beperkingen die de Chinese overheid het bedrijfsleven oplegt. Maar dat betekent niet dat de regering of de partij uitgekeken is op het kapitalistische model. Integendeel.

Lees verder

China wedt in Afghanistan op twee paarden

China heeft grote zakelijke belangen in Afghanistan, maar wil vooral rust en stabiliteit aan zijn westgrens. Het onderhandelt met zowel de Afghaanse regering als de Taliban, maar het is lang niet zeker dat dit een burgeroorlog kan voorkomen.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder