economie cultuur politiek RSS

Hainan-incident: als China en de VS letterlijk botsen

economie
cultuur
politiek

Vijf vragen over missie in Zuid-Chinese Zee

Volgende week vaart een Nederlands marineschip als onderdeel van een Brits vlooteskader door de Zuid-Chinese Zee. Alles wat je moet weten over deze missie in omstreden gebied, kort en bondig uitgelegd.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

'America is Back', maar Biden boekt beperkt resultaat

De afgelopen dagen stonden in het teken van drie belangrijke internationale topconferenties met leiders van de Westerse wereld. Op alle drie de bijeenkomsten stond China hoog op de agenda. Wat zijn de belangrijkste uitkomsten van de G7, NAVO- en EU-VS-top?

Lees verder
economie
cultuur
politiek

China als werkgelegenheidsproject voor de NAVO

Maandag 14 juni komen in Brussel dertig staatshoofden en regeringleiders van de NAVO bijeen. Een belangrijke bijeenkomst, omdat de strategie voor de nabije toekomst wordt bepaald. Belangrijk agendapunt: moet de NAVO zich op China richten?

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Investeringsverdrag in de ijskast - hoe nu verder?

Vorige week haalde het Europees Parlement voorlopig een streep door het Chinees-Europese investeringsverdrag CAI. Begrijpelijk wellicht, maar ook wel een beetje jammer. De hamvraag is: hoe de draad met China weer op te pakken?

Lees verder

Volkstelling maakt harde keuzes China duidelijk

China talmt met het openbaren van de resultaten van de volkstelling 2020. Cijfers over een krimpende bevolking stellen beleidsmakers voor moeilijke keuzes, die niet altijd goed zullen vallen bij de bevolking. 

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Vijf vragen over China en Joe Biden's klimaattop

De Chinese president Xi Jinping gaf donderdag een rede op de virtuele klimaattop met veertig regeringsleiders. Alles wat je moet weten over China's rol in de klimaatcrisis, kort en bondig uitgelegd.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Overheid haalt China-kennis meestal in eigen land

Specifieke vragen van de Nederlandse overheid over China worden doorgaans voorgelegd aan denktanks en wetenschappers in eigen land. De afgelopen vijf jaar is twee keer meebetaald aan een onderzoek van een buitenlandse denktank en evenveel keer aan een co-productie van een Nederlandse en buitenlandse kennisinstelling.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Opinie: Aan ruzie met China hangt een prijskaartje

Nadat de EU sancties had opgelegd, sloeg China twee keer zo hard terug. Welke lessen kunnen we hieruit trekken? We kunnen niet langer dominee én koopman tegelijk zijn, schrijf ik in een opinieartikel voor het Nederlands Dagblad.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

IJzige top China-VS: koude oorlog of begin van dooi?

Voor het oog van de camera's vlogen Chinese en Amerikaanse afgevaardigden elkaar vorige week in Alaska verbaal in de haren. Maar achter gesloten deuren werd twee dagen gewoon gewerkt.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

CGTN mag blijven uitzenden in Europa

De Chinese nieuwszender CGTN Europe blijft voorlopig in Europa te zien. De Franse telecomtoezichthouder heeft de benodigde toestemming verstrekt, nadat de Britse mediawaakhond die eerder had ingetrokken. (Update onderaan)

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder