economie cultuur politiek RSS

Q&A: Jude Woodward over een nieuwe koude oorlog

economie
cultuur
politiek

Politie breekt demonstratie van boze investeerders op

Een demonstratie in het financiële district van Beijing is door de politie opgebroken voordat die goed en wel van de grond kwam. Beleggers die geld hadden toevertrouwd aan malafide kredietplatforms houden de Chinese overheid verantwoordelijk voor hun verlies.

Lees verder

Sommige daders zijn meer gelijk dan anderen

In China komen steeds meer verhalen over seksuele intimidatie en misbruik naar buiten. Maar waar beschuldigingen aan bepaalde personen ruim baan krijgen, worden die aan anderen juist streng gecensureerd.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Google gaat het weer proberen in China

Google keert terug op de Chinese markt met een aangepaste zoekmachine. Acht jaar geleden verliet Google China nog omdat het niet wilde voldoen aan de eisen van de Chinese overheid.

Lees verder

Ongekende arrestatiegolf in Xinjiang

Het aantal arrestaties in Xinjiang is vorig jaar meer dan verachtvoudigd ten opzichte van 2016. Een op vijf van alle arrestaties in China vindt in deze onrustige regio plaats, terwijl hier maar 1,5 procent van de Chinese bevolking woont.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Opinie: meer dan een plaatsnaam of een vlaggetje

Meer dan veertig luchtvaartmaatschappijen hebben op verzoek van de Chinese autoriteiten de plaatsaanduiding Taiwan van hun websites verwijderd. Economische chantage loont en zal daardoor vaker door China worden toegepast.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Vaccin-schandaal groter dan gedacht

In China is grote verontwaardiging ontstaan over een schandaal met vaccins voor kinderen. Nadat vorige week al bekend was geworden dat een grote producent had gerommeld met een vaccin tegen hondsdolheid, blijkt de fraude nog veel groter dan gedacht.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Vijf vragen over de Eerste Wereldhandelsoorlog

De Amerikaanse president Donald Trump kondigde vrijdag aan dat hij alle import uit China extra wil gaan belasten. Alles wat je moet weten over een nieuwe escalatie in de relatie tussen de twee grootste economieën ter wereld, kort en bondig uitgelegd.

Lees verder

Klokkenluider in cel wegens schenden privacy daders

Een zakenman in Yiyang moet de cel in en een geldboete betalen omdat hij de privacy van een groep rechters heeft geschonden. De man liet de magistraten volgen en filmen om -met succes- aan te tonen dat zij corrupt waren.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Boekrecensie: het daagt over het Oosten

Zes maanden lang reisde de Portugese oud-minister Bruno Maçães kriskras door Europa en Azië op zoek naar wat deze werelddelen verbindt in plaats van verdeelt. Zijn conclusie is dat we beter werk kunnen maken van een Euraziatisch beleid dan afwachten hoe China dat concept vormgeeft.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Hong Kong wil onafhankelijkheidspartij verbieden

De veiligheidsadviseur van Hong Kong heeft aangekondigd een politieke partij te willen verbieden die onafhankelijkheid van China nastreeft. De partij heeft drie weken gekregen om bewijs aan te dragen waarom zo'n verbod ongerechtvaardigd zou zijn.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder