economie cultuur politiek RSS

Kamer roept kabinet op tot steun aan Taiwan

economie
cultuur
politiek

Amerikanen vragen EU om ban op Huawei en ZTE

Amerikaanse diplomaten maken een rondreis door Europa om regeringen te overtuigen Chinese toeleveranciers te weren bij de aanleg van nieuwe telecommunicatienetwerken. Dat zou de uitrol van 5G-netwerken in Europa mogelijk jaren vertragen.

Lees verder

Dubbele strafzaak VS tegen Huawei

Amerikaanse openbaar aanklagers hebben twee strafzaken tegen Huawei, dochterbedrijven en financieel directeur Meng Wanzhou aangespannen. De bekendmaking komt op de dag dat een Chinese regeringsdelegatie in Washington aankomt voor onderhandelingen over de handelsoorlog.

Lees verder

Duurzame energieproductie China stijgt 12 procent

De capaciteit om schone energie op te wekken is in China het afgelopen jaar tot 728 gigawatt vergroot, meldt de nationale energie administratie maandag. Ook lukt het steeds beter om die stroom bij de eindgebruiker te krijgen. 

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Politie maakt einde aan Witte Paard-droom

Een exclusieve sociëteit voor rijke dames is zaterdag door de politie van Shanghai gesloten. De Witte Paard-club kwam in het middelpunt van belangstelling nadat een van de employées op WeChat een foto deelde van de geschenken die hij van een tevreden cliënte had ontvangen.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Blogaap vlogt. Afl. 5: Opendeurpolitiek

Veertig jaar geleden opende China zijn poorten voor het buitenland. Voormalig minister-president Dries van Agt haalt herinneringen op aan het bezoek dat hij in 1980 aan Deng Xiaoping bracht.

Lees verder

Xiong'An: een miljoenenstad die voelt als een dorp

Het Chinese kabinet heeft een masterplan geaccordeerd voor de ontwikkeling van een compleet nieuwe stad die Beijing moet ontlasten. Xiong'An zit vol nieuwe inzichten voor het wonen en werken in de 21ste eeuw.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Stimuleringspakket voor China's haperende economie

De Chinese overheid neemt maatregelen om de consumentenbestedingen aan te jagen. De aankondiging komt op het moment dat Chinese consumenten de hand op de knip houden.

Lees verder

Vijf vragen over handelsbesprekingen China-VS

In Beijing onderhandelen maandag en dinsdag delegaties uit Amerika en China om een totale handelsoorlog te voorkomen. Alles wat je moet weten over deze besprekingen, kort en bondig uitgelegd.

Lees verder

Q&A: Jacco Versluis over China's invloed en Nederlandse zelfcensuur

Op zondagavond 6 januari wordt de tv-documentaire Xi, Xi wat jij niet ziet uitgezonden. Hoe komt zo'n programma tot stand en hoe zit het met de Chinese soft power in Nederland, vraag ik aan tv-maker Jacco Versluis in een mail-Q&A.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Nieuwe mijlpaal China's ambitieuze ruimteprogramma

Voor het eerst is donderdag een ruimtevaartuig geland op de zogeheten donkere zijde van de maan. Het is de eerste keer dat China een prestatie neerzet die andere ruimtevarende naties nog niet is gelukt.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder