economie cultuur politiek RSS

Waarom China wel/niet zal ingrijpen in Hong Kong

economie
cultuur
politiek

Nieuwe mijlpaal China's ambitieuze ruimteprogramma

Voor het eerst is donderdag een ruimtevaartuig geland op de zogeheten donkere zijde van de maan. Het is de eerste keer dat China een prestatie neerzet die andere ruimtevarende naties nog niet is gelukt.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Xi's dreigende nieuwjaarswens voor Taiwan

Een hereniging van Taiwan met het Chinese vasteland is onvermijdelijk, zei de Chinese president Xi Jinping woensdag, en China is bereid alle noodzakelijke middelen in te zetten om dat doel te bereiken. Volgens Xi hebben Taiwanese burgers alleen maar te winnen en niets te vrezen van een reünificatie.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Blogaap Live: debat Amerika vs China

Het Vlaamse magazine MO* organiseert op donderdag 24 januari in Brussel een lezing van de Britse auteur Jude Woodward. Aansluitend zal zij in debat gaan met professor David Criekemans en Fred Sengers.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

VS voeren druk op China op met sancties Tibet

De Amerikaanse president Donald Trump heeft een wet getekend die het mogelijk maakt Chinese officials die zich met Tibet bezighouden de toegang tot de Verenigde Staten te ontzeggen. De wet kan weleens een voorbode zijn van soortgelijke sancties gericht op Chinezen die het beleid in Xinjiang bepalen.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Q&A: Jude Woodward over een nieuwe koude oorlog

Deze week verschijnt de Nederlandse vertaling van The US vs China; Asia's new cold war? In een mail-Q&A vraag ik auteur Jude Woodward hoe we de meest recente ontwikkelingen in de relatie tussen de twee grootmachten moeten duiden.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Vijf vragen over arrestatie Huawei-topvrouw

Meng Wanzhou, financieel directeur van Huawei (en dochter van oprichter Ren Zhengfei) is in Canada aangehouden op verzoek van de Amerikaanse autoriteiten. Alles wat je moet weten over deze nieuwe slag voor de Chinees-Amerikaanse relaties, kort en bondig uitgelegd.

Lees verder

'Ongelooflijke deal' is niet meer dan pas op de plaats

De Verenigde Staten en China stellen nieuwe importheffingen drie maanden uit om onderhandelingen over de handelsoorlog een kans te geven. Maar van wezenlijke toenadering is voorlopig geen sprake.

Lees verder

WTO-klacht China en EU tegen invoerheffingen VS

De wereldhandelsorganisatie WTO heeft woensdag een klacht in behandeling genomen van China en de Europese Unie over Amerikaanse importheffingen. Het zou weleens een voorbode van het einde van de internationale handelsregels kunnen betekenen.

Lees verder

Stad Beijing wil als eerste een sociaal krediet systeem

Het lokale bestuur van Beijing wil in 2021 een systeem invoeren waarbij alle inwoners op basis van hun gedrag een score wordt toegekend. Wie niet aan de criteria voldoet zal daar in het dagelijks leven de nadelen van ondervinden.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Emoties lopen op in aanloop naar referendum Taiwan

Tegelijk met lokale verkiezingen wordt zaterdag in Taiwan ook een referendum bestaande uit tien vragen gehouden. Internationaal gaat de aandacht uit naar de vraag of het homohuwelijk moet worden toegestaan, maar in Taiwan zelf leidt de vraag over hoe het eiland zichzelf noemt tot hoogoplopende emoties.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder