economie cultuur politiek RSS

Ga je in oktober mee met onze Chinareis?

Opinie: Kabinet, koop vaker Europese wapens!

Na jaren soebatten wordt de defensiebegroting tot 17 miljard euro verhoogd. Defensie heeft een boodschappenlijstje opgesteld met Amerikaanse wapensystemen. Verstandig zou zijn vaker Europees te kopen, betoog ik in een opinieartikel in dagblad Trouw.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Vijf vragen over Biden, Taiwan en China

Joe Biden zei deze week dat de Verenigde Staten militair te hulp zullen schieten in geval van een Chinese inval in Taiwan. Of zei hij dat niet? Alles wat je moet weten over de opmerking van de Amerikaanse president, kort en bondig uitgelegd.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Blogaap vlogt afl. 10: Onze man in Beijing

Op woensdag 18 mei is het precies 50 jaar geleden dat Nederland en China hun diplomatieke betrekkingen verhoogden tot het hoogste (ambassadeurs)niveau. Hoe staat die relatie ervoor en wat houdt het werk van een ambassadeur in China eigenlijk in? Dat vroeg ik aan Ed Kronenburg, in de periode 2017-2019 'onze man in Beijing'.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Q&A: Vincent Chang over 50 jaar diplomatieke betrekkingen met China

In de maand mei wordt gevierd dat Nederland en de Volksrepubliek China 50 jaar diplomatieke betrekkingen op het hoogste niveau onderhouden. Hoe kwamen die tot stand, vraag ik aan Vincent Chang, universitair docent in de geschiedenis en internationale betrekkingen van Modern China aan de universiteit Leiden.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Oekraïne-oorlog zit relatie EU en China in de weg

De jaarlijkse top tussen de leiders van de Europese Unie en China is uitgelopen op een flop. De Russische inval in Oekraïne is een sta-in-de-weg voor samenwerking, maar hoeft dat niet te zijn. Misschien heeft niet China, maar het Westen de sleutel in handen.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Q&A: John Lichfield over de rol van China in de Franse verkiezingen

Op zondag 10 april kiest Frankrijk een nieuwe president. In hoeverre speelt buitenlandbeleid in het algemeen en China in het bijzonder een rol in deze verkiezingen, vraag ik in deze Q&A aan John Lichfield, twintig jaar lang correspondent in Parijs voor The Independent en tegenwoordig politiek commentator voor onder meer Politico Europe.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Twee sessies: stabiliteit staat voorop in China

Afgelopen vrijdag eindigde de formeel belangrijkste politieke bijeenkomst in China. In een turbulente wereld zoekt China stabiliteit.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

China vindt oorlog Oekraïne niks, maar zal Poetin niet zomaar laten vallen

De Chinese regering vertikt het om de Russische inval in Oekraïne te veroordelen. In het Westen wordt dat vertaald als Chinese steun voor Poetins veldtocht. Maar in China's logica zijn dat twee volstrekt verschillende dingen.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Poetin stelt Chinese leiders voor een dilemma

China lijkt verrast door de Russische militaire agressie tegen Oekraïne. Decennialang domineerden handelsbelangen China's buitenlandbeleid en probeerde Beijing met zoveel mogelijk landen op goede voet te blijven. Maar nu wordt het gedwongen keuzes te maken.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Onderzoek naar relatie Universiteit Leiden en China

China is een van de drie prioriteitsregio's van de Universiteit Leiden. Daarvoor wordt structureel samengewerkt met 22 Chinese kennisinstituten. Ik deed in de afgelopen maanden onderzoek naar die relatie en publiceerde daarover twee artikelen in het Leidsch Dagblad.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder