economie cultuur politiek RSS

Xi bouwt aan relaties in eigen achtertuin

economie
cultuur
politiek

Stad Beijing wil als eerste een sociaal krediet systeem

Het lokale bestuur van Beijing wil in 2021 een systeem invoeren waarbij alle inwoners op basis van hun gedrag een score wordt toegekend. Wie niet aan de criteria voldoet zal daar in het dagelijks leven de nadelen van ondervinden.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Emoties lopen op in aanloop naar referendum Taiwan

Tegelijk met lokale verkiezingen wordt zaterdag in Taiwan ook een referendum bestaande uit tien vragen gehouden. Internationaal gaat de aandacht uit naar de vraag of het homohuwelijk moet worden toegestaan, maar in Taiwan zelf leidt de vraag over hoe het eiland zichzelf noemt tot hoogoplopende emoties.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Dunne lijn tussen dialoog, beïnvloeding en spionage

Volgens de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws heeft politicus Filip de Winter zich ingespannen voor een Chinese spion. Maar onduidelijk is wat De Winter en zijn Chinese contact precies hebben gedaan wat niet door de beugel kan.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Handel in neushoorn en tijger weer verboden

Het gedeeltelijk vrijgeven van de handel in delen van neushoorns en tijgers is maandag door het Chinese kabinet weer teruggedraaid. Het gebruik van delen van de bedreigde diersoorten blijkt na nader onderzoek toch niet zo'n goed idee.

Lees verder

China zet schouders onder vrijhandelsverdrag RCEP

China wil zich sterk maken voor het verbeteren van de handelsrelaties in de regio, zegt premier Li Keqiang voorafgaand aan de Asean-top. Achter de schermen probeert China de landen warm te maken voor een vrijhandelsverdrag zonder Amerika.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

China zal yuan niet verder laten zakken

De duikvlucht van de yuan geeft China's export een steuntje in de rug. Toch is de kans groot dat aan de koersdaling snel een einde komt.

Lees verder

Mooie woorden bij opening importbeurs Shanghai

President Xi Jinping belooft dat China zich in zal zetten voor het slechten van handelsbarrières. Maar heel overtuigend klinkt hij niet.

Lees verder

China zet zich schrap voor debat over Xinjiang

Westerse landen zullen volgende week een Chinese regeringsafvaardiging grillen over heropvoedingskampen voor Oeigoeren. China heeft zijn verdediging voor de VN Mensenrechtenraad klaar: het ontkent de kampen niet langer, maar zegt dat ze als voorbeeld kunnen dienen voor het succesvol bestrijden van religieus extremisme.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Trump pakt China nu aan waar het werkelijk pijn doet

Het Amerikaanse ministerie van handel beperkt de verkoop van soft- en hardware aan de Chinese chipfabrikant Fujian Jinhua. Daarmee heeft het de achilleshiel te pakken van China's ambities op techgebied.

Lees verder

Bezoek Abe - mede mogelijk gemaakt door Trump

Voor het eerst in zeven jaar brengt een Japanse regeringsleider een bezoek aan China. Beide rivalen voelen de noodzaak de banden aan te halen vanwege onzekerheid over de opstelling van de Verenigde Staten.

Lees verder

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder