economie cultuur politiek RSS

Covid is passé, maar China’s economie is nog herstellende

economie
cultuur
politiek

'VS moet zich niet met Chinese dissidenten bemoeien'

Het Chinese ministerie van buitenlandse zaken heeft dinsdag verklaard dat alleen het Chinese volk recht van spreken heeft over de behandeling van activisten. De verklaring volgt nadat de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry China heeft opgeroepen Liu Xiaobo en Xu Zheyong vrij te laten.

Lees verder
economie
cultuur
politiek
(Advertentie)

Bioscoopbezoek stijgt met een derde

Bioscoopbezoek heeft dit jaar voor het eerst meer dan 20 miljard yuan (2,4 miljard euro) opgeleverd. Daarmee stijgen de recettes met 34,6 procent ten opzichte van 2012.

Lees verder

Chinese exportcijfers verrassen analisten

De export vanuit China is in de maand november met 12,7 procent gestegen ten opzichte van dezelfde maand in 2012. Analisten hadden rekening gehouden met een groei van 7 procent.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Einde aan het vogelnest op tafel

De regels voor uitgaven aan reis- en verblijfkosten voor hoge partijleden, topambtenaren en bestuurders zijn opnieuw aangescherpt. Dat hebben de communistische partij en de overheid bekend gemaakt.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Klimaatverandering arriveert in Beijing

China is kwetsbaar voor de gevolgen van klimaatverandering, maar is daar slecht op voorbereid. Dat staat in een rapport van een invloedrijk adviesorgaan van de Chinese overheid.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Zuid-Korea breidt luchtverdedigingszone uit

Het ministerie van defensie van Zuid-Korea heeft zondag een uitbreiding van zijn luchtverdedigingszone aangekondigd. De nieuwe zone overlapt met die van China en Japan.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Guizhou Renhe verrassende winnaar Chinese beker

Guizhou Renhe heeft zaterdag de Chinese bekercompetitie gewonnen. Het versloeg over twee finalewedstrijden de favoriet Guangzhou Evergrande.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

‘Economie China groeit 7,5 procent in 2014’

De Chinese economie zal dit jaar 7,6 procent groeien en dan volgend jaar licht lager eindigen. Dat is de voorspelling van een vooraanstaand adviesorgaan van de Chinese overheid.

Lees verder

Japan roept op tot topontmoeting met China

Premier Shinzo Abe van Japan wil een topontmoeting met president Xi Jinping om de spanningen rond de Oostchinese Zee te bespreken. Hij wil dat het geschil over de Diaoyu/Senkaku-eilanden niet in de weg staat van verdere samenwerking.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Australië onderzoekt Chinese spionage

De politie en geheime dienst van Australië onderzoeken of een Chinese wetenschapper staatsgeheime informatie heeft gestolen. De man werkte op een laboratorium dat ook onderzoek doet voor defensie. 

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder