economie cultuur politiek RSS

Covid is passé, maar China’s economie is nog herstellende

economie
cultuur
politiek

Broodje Blogaap: China in het nieuws in week 49

Andere verhalen in de media over China zijn deze week: een man in de put, swingende politieagenten, zware smog in Shanghai en een lekker zonnetje in Mali.

Lees verder
economie
cultuur
politiek
(Advertentie)

Bezoek Biden brengt gemoederen even tot bedaren

Het bezoek van de Amerikaanse vice-president Joe Biden aan Beijing moet spanning wegnemen die is ontstaan over de Chinese luchtverdedigingszone. Maar de partijen zijn geen millimeter nader tot elkaar gekomen.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Meer rook na anti-rookbeleid

De verkoop van sigaretten in China is flink gestegen sinds de invoering van het anti-rookbeleid. Lokale overheden zeggen machteloos te staan in hun strijd om de regels te handhaven.

Lees verder

Aantal microblogs stijgt naar 1,3 miljard

In de maand november heeft China evenveel microblog-accounts als het inwoners heeft: 1,3 miljard. Met name overheden en media ontdekken microblogging als instrument om het publiek te informeren.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Yuan passeert euro en yen als handelsmunt

De yuan is na de dollar de belangrijkste munt in het internationale handelsverkeer geworden. Dat blijkt uit cijfers van Swift, een organisatie die toeziet op het interbankaire geldverkeer.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Enthousiasme Japanse bedrijven voor China bekoelt

Japanse multinationals zijn terughoudendender geworden om hun productie naar China te verplaatsen. Nog maar een op de drie Japanse ondernemingen ziet in China de meest veelbelovende economie voor de komende jaren.

Lees verder

Huizen getroffen door delen raket

Twee huizen in de provincie Hunan zijn beschadigd door afgeworpen delen van een raket die maandagochtend werd gelanceerd. Er zijn geen gewonden gevallen.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Beste leerlingen ter wereld komen uit Shanghai

Middelbare scholieren uit Shanghai scoren wereldwijd het best op het gebied van lezen, rekenen en natuurwetenschappen. Dat blijkt uit driejaarlijks onderzoek van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso).

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Chinese kunst is miljoenenbusiness geworden

Een schilderij van de Chinese kunstenaar Huang Zhou is maandag geveild voor 128,8 miljoen yuan (bijna 15,5 miljoen euro). Een dag eerder werd ook al een schilderij van Chinese kunstenaar Zao Wou-ki voor 89,7 miljoen yuan verkocht (10,7 miljoen euro). 

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Dodental pijpleidingramp bedraagt nu 62

Het aantal dodelijke slachtoffers van de exploderende transportleiding in Qingdao is uitgekomen op 62. Twee weken na de ramp liggen nog altijd 136 gewonden in het ziekenhuis.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder