economie cultuur politiek RSS

Vijf vragen over mogelijk verbod op TikTok in VS

Broodje Blogaap: China in het nieuws in week 50

Andere verhalen in de media over China waren deze week: de verschillende aspecten van een motorongeluk, kung fu tegen de smog en een beladen herdenking.

Lees verder
economie
cultuur
politiek
(Advertentie)

Chinese piloten moeten 'blind' door smog leren vliegen

Piloten die binnen China vliegen moeten een aanvullende opleiding volgen om met beperkt zicht te kunnen landen. Zo kan er ook bij zware smog gevlogen worden.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Herdenking Mao's geboortedag wordt versoberd

Een groot gala ter gelegenheid van de 120ste geboortedag van Mao is afgeblazen en een 100-delige tv-serie over zijn leven is uit de programmering verwijderd. China's leiderschap heeft even geen behoefte aan Mao-verering.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Nieuw vondelingenloket direct gebruikt

Enkele uren nadat een ziekenhuis in Nanjing een vondelingenloket had geopend, werd daar al de eerste baby achtergelaten. Steeds meer Chinese steden hebben een veilige lokatie waar moeders hun kind te vondeling kunnen leggen.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Brand op markt Shenzhen kost 16 levens

Een grote brand op een voedselmarkt in Shenzhen heeft woensdagochtend aan 16 personen het leven gekost. Nog eens vijf mensen raakten gewond.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

China wil pensioenleeftijd geleidelijk verhogen

De Chinese overheid wil de leeftijd waarop Chinezen met pensioen gaan in stapjes verhogen. Dat zeggen twee hoge partijfunctionarissen in interviews met staatspersbureau Xinhua.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Status China groeit, maar imago is omstreden

Uit een internationale peiling blijkt dat zes op de tien ondervraagden China als wereldmacht beschouwt. Maar China's imago in de wereld is niet louter positief.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Beijing is zijn man in Pyongyang kwijt

Met de val van Noord-Korea's tweede man Jang Song Thaek verliest China een vertrouwenspersoon in Pyongyang. Jang werd beschouwd als voorvechter van economische hervormingen en goede relaties met Beijing.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

'VS moet zich niet met Chinese dissidenten bemoeien'

Het Chinese ministerie van buitenlandse zaken heeft dinsdag verklaard dat alleen het Chinese volk recht van spreken heeft over de behandeling van activisten. De verklaring volgt nadat de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry China heeft opgeroepen Liu Xiaobo en Xu Zheyong vrij te laten.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Bioscoopbezoek stijgt met een derde

Bioscoopbezoek heeft dit jaar voor het eerst meer dan 20 miljard yuan (2,4 miljard euro) opgeleverd. Daarmee stijgen de recettes met 34,6 procent ten opzichte van 2012.

Lees verder

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder