economie cultuur politiek RSS

Covid is passé, maar China’s economie is nog herstellende

economie
cultuur
politiek

China onderweg naar de maan

China heeft maandagochtend vroeg succesvol de raket gelanceerd die een capsule naar de maan moet brengen. Het is voor het eerst in 37 jaar dat er weer een maanlanding wordt uitgevoerd.

Lees verder
economie
cultuur
politiek
(Advertentie)

Smog-record in Shanghai

Lokale autoriteiten in Shanghai hebben noodmaatregelen genomen om de hoeveelheid smog terug te dringen. De hoeveelheid fijnstof is maandag de grens van 300 microgram per vierkante meter lucht gepasseerd; de bovenkant van de schaal.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Canada verdenkt Chinees van spionage

De Canadese politie heeft zaterdag in Toronto Qing Quentin Huang gearresteerd. Hij wordt ervan verdacht staatsgeheime informatie over de Canadese marine door te sluizen naar China.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Aantal Hiv-patiënten stijgt met een vijfde

Het aantal Chinezen bij wie Hiv is vastgesteld, is in de eerste negen maanden van dit jaar met 70.000 gestegen. Dat brengt het officiële aantal patiënten met Hiv/Aids in China op 434.000.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

China stuurt straaljagers af op toestellen VS en Japan

De Chinese luchtmacht heeft voor het eerst straaljagers de lucht ingestuurd als reactie op buitenlandse vliegtuigen die zonder notificatie in de luchtverdedigingszone vliegen. Het gaat om twee Amerikaanse en tien Japanse militaire vliegtuigen.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Chinese luchtmacht in staat van paraatheid

De luchtmacht van het Chinese Volksbevrijdingsleger is in de hoogste staat van paraatheid gebracht en kondigt 'passende maatregelen' aan tegen bedreigingen van het luchtruim. China stuurt straaljagers en een surveillancevliegtuig op patrouille in de luchtverdedigingszone. 

Lees verder
economie
cultuur
politiek

604 Miljoen Chinezen op het internet

Het aantal internetgebruikers in China is gegroeid tot 604 miljoen. De mobiele telefoon is steeds vaker het belangrijkste platform om te internetten.

Lees verder

Beijing zet rem op autobezit; minder nieuwe kentekens

De stad Beijing gaat het aantal nieuwe kentekenplaten dat het jaarlijks uitgeeft beperken tot 150.000. Een deel daarvan wordt gereserveerd voor electrische en hybride voertuigen.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Broodje Blogaap: China in het nieuws in week 48

Andere verhalen in de media over China waren deze week: een mooi nieuw vliegveld, mooie winterplaatjes, een lekker stukje varen en een bruiloft om nooit te vergeten.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Staatskrant: 'luchtverdedigingszone afdwingen'

De overheid moet militairen de vrije hand geven om onmiddellijk maatregelen te nemen als andere landen China's luchtverdedigingszone schenden. Alleen zo kan de controle op het vliegverkeer worden afgedwongen, schrijft Global Times in een commentaar.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder