economie cultuur politiek RSS

Blogaaps tourtop-10 China deel 7

Blogaaps tourtop-10 China deel 7

Wat zijn de tofste plekken in China om vakantie te vieren? Deze zomer stel ik een persoonlijke ranglijst samen met op plek 4: Lhasa.

Waar moet ik naartoe als ik China bezoek? Die vraag krijg ik regelmatig gesteld. Meestal probeer ik uit te leggen dat China heel groot is en over meer interessante steden, kunstschatten en natuurschoon beschikt dan er in één reis passen. Dit jaar begonnen ook Chinezen mij deze vraag te stellen. “Jij bent op meer plaatsen in ons land geweest dan menig Chinees. Vertel me, waar moet ik naartoe?”

Dat zette me aan het denken. Wat is me bijgebleven? Wat kan ik anderen aanraden? Hoewel ik nog lang niet overal ben geweest en mijn verlanglijstje nog lang is, deel ik de deze zomer mijn persoonlijke top-10.

 

Dak van de wereld

Met op plek 4: Lhasa. Zelfs de vlucht naar de hoofdstad van de autonome regio Tibet is al heel bijzonder, als je tussen de toppen van de Himalaya vliegt. Hier begrijp je heel goed waarom ze dit het dak van de wereld noemen.

Bekende bezienswaardigheden zijn de Jokhang-tempel, het Norbulingka-paleis en natuurlijk het Potala-paleis. De Jokhang-tempel ligt in het midden van de oude stad, en veel Tibetaanse boeddhisten komen hier op bedevaart om te bidden of een rondgang te maken in de straatjes rond de tempel. Norbulingka is het zomerpaleis van de Dalai Lamas en ligt net buiten de stad. Het winterpaleis is het Potala, het bekendste gebouw van de stad.

 

Overweldigende natuur

De oude binnenstad van Lhasa met zijn traditionele Tibetaanse architectuur is heel leuk om rond te dwalen en een hapje te eten. Er zijn wel veel paramilitaire eenheden en swat-teams op straat die je rugzak willen controleren, iets waar westerse toeristen niet aan gewend zijn. Toch vond ik de sfeer in de stad relatief ontspannen. Sommige mensen zullen moeten wennen aan de ijle lucht; doe het kalm aan is de beste tip.

Misschien wel de allergrootste attractie van Lhasa is het omliggende land. Lhasa ligt al op 3.300 meter hoogte, maar overal zie je indrukwekkende pieken in het landschap. De natuur in Tibet is ongerept, ruig en overweldigend mooi. Wie Lhasa bezoekt, zal vaak ook een tour door het zuiden maken en daarbij het heilige Yamdrok-meer bezoeken met zijn prachtige turqoisekleurige water en het Sera-klooster waar monniken elkaar fanatiek overhoren over hun religieuze kennis.

 

Volgende week lees je wat mijn nummer 3 is. Eerder publiceerde ik al over mijn nummer 10 Lijiang, nummer 9 Jiayuguan, nummer 8 Suzhou, nummer 7 Shanghainummer 6 Zhangjiajie en vorige week mijn nummer 5:Xi'an. Reageren of jouw eigen favoriete reisbestemmingen in China delen kan hierrrr.

 

zondag 10 juli 2016


Gerelateerde onderwerpen:

Blogaaps tourtop-10 China deel 6

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder