economie cultuur politiek RSS

Pubquiz op afstand brengt China-professionals bijeen

economie
cultuur
politiek

'Ruzie in het buitenland; laat China erbuiten'

Staatsomroep CCTV roept Chinese toeristen die in het buitenland in de problemen komen op zich waardig te gedragen. De oproep volgt nadat een groep gestrande vliegtuigpassagiers zich en bloc tegen Japans vliegveldpersoneel keerde. 

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Blogaap Live: Het China van de 21ste Eeuw

Op donderdag 1 en maandag 5 februari geeft Blogaap lezingen in Noordwijkerhout en Noordwijk. Deze bijeenkomsten zijn gratis bij te wonen voor iedereen die meer over het contemporaine China wil weten.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Ondanks tweekindpolitiek minder geboortes China

De helft van alle Chinese baby's die vorig jaar zijn geboren zijn een tweede kind. Desondanks heeft de tweekindpolitiek niet tot een babyboom geleid.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Kijktip: Chinese film op het IFFR 2018

Ook dit jaar weer staat er een ruim aanbod van films en documentaires uit en over China geprogrammeerd op het Internationale Film Festival Rotterdam. Liefhebbers moeten wel haast maken; het festival begint al op woensdag 24 februari, de kaartverkoop de vrijdag ervoor.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Q&A: Ruben Terlou over nieuwe tv-serie China

Aanstaande zondag is de eerste aflevering te zien van de nieuwe tv-serie Door het Hart van China van Ruben Terlou. Ik vraag hem in een mail-Q&A hoe deze reisreportages tot stand zijn gekomen.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

In China is het weer tijd voor het Kerstman-debat

Een universiteit in Shenyang verbiedt studenten het kerstfeest te vieren. Ieder jaar is kerstmis in China aanleiding voor een verhitte discussie over westerse feestdagen.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Blogaap Live: Grote China Kennis Quiz 2018

Om het Chinees Nieuwjaar te vieren wordt op dinsdag 13 februari voor het derde achtereenvolgende jaar De Grote China Kennis Quiz gespeeld. De China-pubkwis is een initiatief van het kennisnetwerk Guanxi en wordt gepresenteerd door Ed Sander en Fred Sengers.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

'Chinese sportwereld is door en door corrupt'

Sporters die tegen elkaar opbieden om geselecteerd te worden, juryleden die worden omgekocht en matchfixing. Het is in China de gewoonste zaak van de wereld, zeggen openbaar aanklagers.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Geen bewijs voor seksueel misbruik kinderopvang

De politie van Beijing zegt na het bestuderen van bewakingsbeelden dat het geen bewijs heeft gevonden voor beschuldigingen dat kinderen zijn misbruikt in een kinderopvangcentrum. Wel heeft het een verklaring gevonden voor de merkwaardige wondjes die ouders bij hun peuters aantroffen.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Chinees voetbalteam stopt tournee na Tibet-protest

De Chinese voetbalbond annuleert een tournee door Duitsland van het nationale elftal onder 20 jaar. China eist dat de wedstrijden verschoond blijven van demonstraties voor een zelfstandig Tibet; Duitsland zegt dat de vrijheid van meningsuiting prefaleert boven Chinese gevoeligheden.

Lees verder

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder