economie cultuur politiek RSS

Kijktip: films over China op het IFFR 2020

economie
cultuur
politiek

Blogaap Live: Grote China Kennis Quiz 2018

Om het Chinees Nieuwjaar te vieren wordt op dinsdag 13 februari voor het derde achtereenvolgende jaar De Grote China Kennis Quiz gespeeld. De China-pubkwis is een initiatief van het kennisnetwerk Guanxi en wordt gepresenteerd door Ed Sander en Fred Sengers.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

'Chinese sportwereld is door en door corrupt'

Sporters die tegen elkaar opbieden om geselecteerd te worden, juryleden die worden omgekocht en matchfixing. Het is in China de gewoonste zaak van de wereld, zeggen openbaar aanklagers.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Geen bewijs voor seksueel misbruik kinderopvang

De politie van Beijing zegt na het bestuderen van bewakingsbeelden dat het geen bewijs heeft gevonden voor beschuldigingen dat kinderen zijn misbruikt in een kinderopvangcentrum. Wel heeft het een verklaring gevonden voor de merkwaardige wondjes die ouders bij hun peuters aantroffen.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Chinees voetbalteam stopt tournee na Tibet-protest

De Chinese voetbalbond annuleert een tournee door Duitsland van het nationale elftal onder 20 jaar. China eist dat de wedstrijden verschoond blijven van demonstraties voor een zelfstandig Tibet; Duitsland zegt dat de vrijheid van meningsuiting prefaleert boven Chinese gevoeligheden.

Lees verder

China in shock over misbruik kinderdagverblijven

Ouders verdenken medewerkers van een kinderdagverblijf in Beijing van seksueel misbruik en het drogeren van hun kinderen. Eerder deze maand zorgden uitgelekte bewakingsbeelden van een kinderopvang in Shanghai al voor grote verontwaardiging.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Gratis karaoke voor Chinese 50-plussers

Senioren in de provincie Jiangsu kunnen voortaan gratis met elkaar zingen in verschillende karaokebars. Bedrijfsleven en overheid hebben de handen ineen geslagen om gepensioneerden uit hun isolement te halen.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Blogaap Live: Het China van de 21ste Eeuw

Op zondagmiddag 26 november geeft Blogaap een lezing in de Bibliotheek Bollenstreek. Deze bijeenkomst is gratis bij te wonen voor iedereen die meer over het contemporaine China wil weten.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Beijing belooft hutongs op te knappen

De lokale overheid in de Chinese hoofdstad heeft een plan gelanceerd om traditionele woonwijkjes autoluw te maken en historische gebouwen op te knappen. De vraag is of het ook een einde maakt aan sloop om ruimte te maken voor profijtelijke nieuwbouw.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Woede na schadevergoeding voor gezondheidsadvies

In China is een maatschappelijk debat losgebarsten over een schadevergoeding die een arts moet betalen wegens een goedbedoeld gezondheidsadvies. De man sprak een bejaarde aan op zijn rookgedrag, die kort daarop onwel werd en overleed.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Kijktips: China-documentaires op IDFA

Het Internationaal Documentaire Festival Amsterdam heeft dit jaar zes films over China geprogrammeerd. Het festival begint woensdag 15 november; de voorverkoop op maandag 6 november.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder