economie cultuur politiek RSS

Ga je in oktober mee met onze Chinareis?

Blogaap vlogt: China in 1979

China heeft de afgelopen veertig jaar een metamorfose ondergaan. In de maand juli zijn op een expositie in Leiden foto's te zien van het dagelijks leven in China die Paul van Riel maakte in 1979.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Blogaap vlogt. Afl.6: Chinese ruimtevaart

China speelt een steeds prominentere rol in de ruimtevaart. In de zesde aflevering van Blogaap vlogt vraag ik Rob van den Berg, directeur van Space Expo in Noordwijk, waarom dat ook voor Nederland belangrijk is.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Q&A: Oscar Garschagen over De Chinese Droom

Deze week verschijnt De Chinese Droom, het boek van oud-Chinacorrespondent Oscar Garschagen. Hoe kijkt hij naar de actuele thema's in de relatie tussen Nederland en China, bespreek ik met hem in een Q&A.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Zaijian Zhang Yuning. Zaijian!

Na slechts zes invalbeurtjes bij ADO Den Haag keert de Chinese international Zhang Yuning terug naar zijn moederland. Zijn verblijf in Europa was een sportieve deceptie, een zakelijke flop en een gemiste kans.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Kijktip: China op CinemAsia 2019

Van dinsdag 5 tot en met zondag 10 maart wordt in Amsterdam voor de twaalfde keer het filmfestival CinemAsia gehouden. Het aanbod van films uit en over China is dit jaar groter dan ooit.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Universiteit Leiden breekt met Confucius Instituut

Dinsdag maakte de Leidse Universiteit bekend dat het contract met Hanban niet zal worden verlengd. Confucius Instituten zijn bedoeld om de taal en cultuur van China te promoten, maar kregen de laatste tijd toenemende kritiek vanwege vermeende propaganda en censuur.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Gelukkig nieuwjaar van het varken 2019

Chinezen vieren deze week het begin van hun eigen nieuwjaar. Wat brengt het jaar van het varken?

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Q&A: Stefan Blommaert over De Eeuw van Xi

Met Chinees Nieuwjaar verschijnt het boek De Eeuw van Xi, het boek van voormalig VRT-correspondent Stefan Blommaert over China. Ik vroeg hem naar de manier waarop er in België naar de opkomst van China wordt gekeken in deze mail-Q&A.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Team Buitenlandse Zaken wint China-kenniskwis

Een team bestaande uit medewerkers van het ministerie van buitenlandse zaken heeft dinsdag de Grote China Kennis Quiz 2019 gewonnen. Zij bleven nipt de winnaars van vorig jaar voor, een team met de naam The Relevant Organ.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Blogaap Live: Grote China Kennis Quiz 2019

Om het jaar van het varken in te luiden wordt op dinsdag 29 januari voor het vierde jaar op rij de Grote China Kennis Quiz gespeeld. De China-pubkwis is een initiatief van het kennisnetwerk Guanxi en wordt gepresenteerd door Ed Sander en Fred Sengers.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder