economie cultuur politiek RSS

Ga je in oktober mee met onze Chinareis?

Afgedankte witte dolfijnen krijgen opvang in IJsland

Twee witte dolfijnen die momenteel nog optreden in een Oceanium in Shanghai gaan volgend jaar met pensioen. Nu de weerstand tegen dolfijnenshows toeneemt neemt een grote exploitant het initiatief voor een opvang voor dieren die jarenlang mensen hebben geamuseerd, maar nu hebben afgedaan.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

China prominenter op WK Voetbal dan ooit tevoren

Het nationale voetbalelftal van China is er niet bij op het WK 2018 in Rusland. Maar Chinese merken meer dan ooit.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Ruimhartige miljardair splijt dorpsgemeenschap

Meer dan tweehonderd gratis villa's staan leeg omdat de inwoners van Guanhu ruzie maken over de verdeling van de huizen. De huizen zijn gebouwd door een lokale frisdrankondernemer die dacht iets goed te doen voor zijn dorp.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Q&A: Todd Wijnstekers over Chinees voetbal

Volgend weekeinde begint de Chinese voetbalcompetitie. Boekt het Chinese voetbal nu eigenlijk vooruitgang, vraag ik aan jeugdtrainer in China Todd Wijnstekers in deze Mail-Q&A.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Vraagtekens over brand in tempel Tibet

Religieus erfgoed is onaangetast gebleven na een brand in de bekende Jokhang-tempel in Lhasa, melden lokale autoriteiten. Maar een gebrek aan openheid wakkert in Tibet het wantrouwen aan.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Kijktip: Chinese film op CinemAsia 2018

Van dinsdag 6 tot en met zondag 11 maart wordt in Amsterdam weer het filmfestival CinemAsia gehouden. Daar is opnieuw een breed aanbod van films uit en over China bij.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Alleen een trap? Neem de tol-lift

Bewoners van verouderde appartementencomplexen zonder lift kunnen de trap voortaan toch links laten liggen. Een Chinese onderneming introduceert een lift die je met ieder ritje een stukje afbetaalt.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Xinnian kuaile: gelukkig Chinees nieuwjaar

Het Chinees Nieuwjaar is het belangrijkste feest voor alle Chinezen. Op vrijdag 16 februari breekt het Jaar van de Hond aan.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

The Relevant Organ wint voor tweede keer China-quiz

Het team The Relevant Organ heeft dinsdag met succes zijn titel verdedigd in de Grote China Kennis Quiz. De spelers wisten de winnaar van twee jaar geleden, een team medewerkers van buitenlandse zaken, net achter zich te houden.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Blogaap vlogt: Chinees Nieuwjaar

In de eerste aflevering van Blogaap vlogt ga ik op bezoek bij de bekroonde Chinese kok Zhang Hu en zijn vrouw Anja in Leiden. Daar leer ik meer over Chinees Nieuwjaar en laten de koks zien hoe je dumplings maakt.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder