economie cultuur politiek RSS

Pubquiz op afstand brengt China-professionals bijeen

economie
cultuur
politiek

China in shock over misbruik kinderdagverblijven

Ouders verdenken medewerkers van een kinderdagverblijf in Beijing van seksueel misbruik en het drogeren van hun kinderen. Eerder deze maand zorgden uitgelekte bewakingsbeelden van een kinderopvang in Shanghai al voor grote verontwaardiging.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Gratis karaoke voor Chinese 50-plussers

Senioren in de provincie Jiangsu kunnen voortaan gratis met elkaar zingen in verschillende karaokebars. Bedrijfsleven en overheid hebben de handen ineen geslagen om gepensioneerden uit hun isolement te halen.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Blogaap Live: Het China van de 21ste Eeuw

Op zondagmiddag 26 november geeft Blogaap een lezing in de Bibliotheek Bollenstreek. Deze bijeenkomst is gratis bij te wonen voor iedereen die meer over het contemporaine China wil weten.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Beijing belooft hutongs op te knappen

De lokale overheid in de Chinese hoofdstad heeft een plan gelanceerd om traditionele woonwijkjes autoluw te maken en historische gebouwen op te knappen. De vraag is of het ook een einde maakt aan sloop om ruimte te maken voor profijtelijke nieuwbouw.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Woede na schadevergoeding voor gezondheidsadvies

In China is een maatschappelijk debat losgebarsten over een schadevergoeding die een arts moet betalen wegens een goedbedoeld gezondheidsadvies. De man sprak een bejaarde aan op zijn rookgedrag, die kort daarop onwel werd en overleed.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Kijktips: China-documentaires op IDFA

Het Internationaal Documentaire Festival Amsterdam heeft dit jaar zes films over China geprogrammeerd. Het festival begint woensdag 15 november; de voorverkoop op maandag 6 november.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Q&A: Harold Hamersma over Chinese wijn

China is naast een belangrijke importeur ook een grote producent van wijn geworden. Met de kwantiteit zit het wel goed, maar hoe moeten we Chinese wijn kwalitatief duiden, vraag ik in een mail-Q&A aan wijnschrijver Harold Hamersma.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Kijktip: Taiwanese films in Den Haag

In Den Haag wordt vrijdag 3 en zaterdag 4 november het Taiwan Film Festival gehouden. Hier zijn kosteloos vijf hedendaagse Taiwanese films te zien.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Levensverwachting Chinezen stijgt tot 76,5 jaar

De gemiddelde levensverwachting van inwoners van China is in de afgelopen 35 jaar met 8,6 jaar gestegen. Volgens een witboek van het Chinese kabinet is dat grotendeels te danken aan overheidsbeleid.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Q&A: Jan van der Greef over TCM

Veel Chinezen zweren bij traditionele Chinese medicijnen en behandelwijzen (TCM) om het lichaam gezond te houden of te krijgen. Maar in hoeverre zijn deze methodes eigenlijk veilig en werkzaam, vraag ik in een Mail-Q&A aan professor Jan van der Greef, hoogleraar analytische scheikunde die in Leiden onderzoek doet naar TCM.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder