economie cultuur politiek RSS

Covid is passé, maar China’s economie is nog herstellende

economie
cultuur
politiek

Investeringsverdrag in de ijskast - hoe nu verder?

Vorige week haalde het Europees Parlement voorlopig een streep door het Chinees-Europese investeringsverdrag CAI. Begrijpelijk wellicht, maar ook wel een beetje jammer. De hamvraag is: hoe de draad met China weer op te pakken?

Lees verder

Halfgeleider-OPEC dwingt niet alleen China, maar hele wereldeconomie op de knieën

Een kartel van halfgeleider-producerende landen is nodig om de ontwikkeling en economische groei van China af te remmen, schrijft strateeg Paul Verhagen (EW Podium, 26 april 2021). China in zijn technologische Achilleshiel treffen zal echter niet alleen consequenties hebben voor de mensen daar, schrijf ik in een reactie in EW Magazine.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Vijf vragen over het EU-China investeringsverdrag

Terwijl alle ogen gericht zijn op de Brexit-deal, onderhandelde de Europese Commissie ondertussen ook met de Chinese regering. Alles wat je moet weten over het EU-China investeringsverdrag, kort en bondig uitgelegd.

Lees verder

Agrosector is belangrijk, maar geen breekijzer in relatie met China

De Nederlandse export van voedsel en landbouwtechnologie naar China is heel belangrijk voor beide landen. Maar dat betekent nog niet dat Nederland de overhand in de relatie heeft.

Lees verder

Streep door beursgang Ant - drie scenario's

Maanden had de financiële wereld zich verheugd op wat de grootste beursgang tot nu toe zou worden. Maar op de valreep ging het hele feest niet door. Wat is er gebeurd?

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Q&A: Heleen Mees over Finance War

De verhoudingen tussen de Verenigde Staten en China worden met de dag slechter. Geen middel wordt onbenut gelaten om elkaar dwars te zitten. Hoe groot is de kans dat partijen ook een Finance War ontketenen en wat zijn daarin de wapens, vraag ik aan econome Heleen Mees in deze mail-Q&A.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Toch overleg handelsakkoord China-VS

De Amerikaanse en Chinese regeringen zijn overeen gekomen in de komende dagen overleg te voeren over de voortgang van het Fase 1 handelsakkoord. Het goede nieuws is dat beide kemphanen weer willen praten. Ze moeten wel.

Lees verder

Fortune 500: meer Chinese bedrijven dan Amerikaans

In de jaarlijkse ranglijst van de vijfhonderd grootste bedrijven ter wereld staan dit jaar 124 bedrijven uit China, Hong Kong en Macau, tegenover 121 Amerikaanse multinationals. Voor het eerst in het bestaan van de Fortune Global 500 is China zwaarder vertegenwoordigd dan de Verenigde Staten.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Zes vragen over de TikTok-controverse

De Amerikaanse regering gaat het succesvolle TikTok verbieden, maar staat wel toe dat de Chinese app aan een Amerikaans bedrijf wordt verkocht. Alles wat je moet weten over deze nieuwe splijtzwam in Chinees-Amerikaanse betrekkingen, kort en bondig uitgelegd.

Lees verder

Canada voelt niets voor gevangenenruil met China

Premier Justin Trudeau verwerpt het idee om Meng Wanzhou, topvrouw van Huawei, te laten vertrekken om zo twee Canadezen die in China van spionage worden beschuldigd vrij te krijgen. Chinese autoriteiten suggereerden deze week een gevangenruil.

Lees verder

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder