economie cultuur politiek RSS

Vijf vragen over arrestatie Huawei-topvrouw

Vijf vragen over de Eerste Wereldhandelsoorlog

De Amerikaanse president Donald Trump kondigde vrijdag aan dat hij alle import uit China extra wil gaan belasten. Alles wat je moet weten over een nieuwe escalatie in de relatie tussen de twee grootste economieën ter wereld, kort en bondig uitgelegd.

Lees verder

Familie wil schadevergoeding na dood door shopping

Nabestaanden van een 74-jarige man die is overleden op vakantie eisen schadevergoeding van het reisbureau. Zij claimen dat hun geliefde is gestorven omdat hij was uitgeput door gedwongen te winkelen.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Marriott China: inchecken met gezichtsherkenning

Chinese gasten kunnen op proef in Marriott-hotels in Hangzhou en Sanya volledig geautomatiseerd inchecken. Voor de test werkt Marriott samen met Alibaba, dat eerder ervaring opdeed met gezichtsherkenning.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Beursgang Xiaomi valt toch een beetje tegen

Bij een beursgang in Hong Kong heeft de Chinese mobieltjesmaker Xiaomi maandag 4,7 miljard dollar opgehaald. Zorgen bij beleggers drukten de koers.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Blogaap vlogt: Chinees Toerisme

Steeds meer Chinese toeristen kunnen zich een vakantie in het buitenland veroorloven. In de derde aflevering van Blogaap vlogt ga ik naar Giethoorn, waar ze er vorig jaar in zijn geslaagd 150.000 Chinese toeristen te trekken.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Topman HNA overlijdt na noodlottige val

Wang Jian, mede-oprichter en bestuursvoorzitter van HNA Group is dinsdag op reis in Frankrijk overleden aan de gevolgen van een ongelukkige val. HNA groeide in 18 jaar uit tot een van de grootste bedrijven van China, maar was  de afgelopen maanden alleen maar in het nieuws wegens financiële problemen.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Handelsoorlog China en VS escaleert snel

China zegt dat het zich niet door de Verenigde Staten laat chanteren met importheffingen. De Chinese regering dreigt met een serie tegenmaatregelen.

Lees verder

Truckers demonstreren voor betere betaling

Naar verwachting zullen dit weekeinde Chinese vrachtwagenchauffeurs door het hele land het werk neerleggen. Vorige week werd er in zeker tien provincies ook al gestaakt, maar met de grieven lijkt niets te worden gedaan.

Lees verder

Didi beschermt vrouwen door ze te weren

China's marktleider voor taxidiensten Didi Chuxing wil vrouwelijke klanten beschermen door ze in de randen van de nacht alleen te laten vervoeren door andere vrouwen. De maatregel volgt na een spraakmakende moord op een 21-jarige gebruikster van Didi's carpool-app.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

China's indirecte investeringen in buitenland in de lift

Chinese investeringen in buitenlandse waardepapieren zijn vorig jaar sterk gestegen. De waarde van buitenlandse aandelen en leningen in Chinees bezit nam toe tot 498 miljard dollar.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder