economie cultuur politiek RSS

Covid is passé, maar China’s economie is nog herstellende

economie
cultuur
politiek

Opinie: Neem China als voorbeeld

Om te herstellen van de Corona-crisis moeten we investeren in de banen van de toekomst, in plaats van vasthouden aan die van het verleden. Kopieer China's voorbeeld; investeer in waar je de beste wilt zijn en sluit internationale samenwerking, talent en kapitaal niet uit, schrijf ik zaterdag in een opinieartikel in het Haarlems Dagblad, Leidsch Dagblad, Noord-Hollands Dagblad en Gooi- en Eemlander.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

China test eigen cryptomunt: digitale yuan

De Chinese Centrale Bank doet twee praktijkproeven met een eigen cryptomunt. Daarmee lijkt China serieus werk te maken van een cashloze maatschappij.

Lees verder

Geen zuivere koffie: einde aan succesverhaal Luckin

De Chinese beurswaakhond CSRC stelt een onderzoek in naar de boekhouding van de Chinese keten van koffiebars Luckin Coffee. Donderdag maakte het bedrijf bekend dat het bijna de helft van zijn fenomenale omzetgroei heeft verzonnen. (Update onderaan)

Lees verder
economie
cultuur
politiek

China vervijfvoudigt productie van mondkapjes

Chinese bedrijven zijn er in geslaagd in een maand tijd de productie van mondmaskers te verhogen van 20 tot 110 miljoen per dag. Ook is de productie opgevoerd van andere zorgartikelen waarvan door de uitbraak van het Covid-19-virus een tekort was ontstaan.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Hoe een Chinese projectontwikkelaar in Leiden kwam

Begin volgend jaar gaat de eerste spade de grond in voor een van de grootste bouwprojecten in Leiden: het Entreegebied van het Bio Science Park. Het project wordt gerealiseerd door de van oorsprong Chinese projectontwikkelaar Yisheng Development. Hoe kwam de keuze voor dat bedrijf tot stand en wat voor bedrijf is Yisheng?

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Onderzoek innovatiepolitiek: China gaat het maken

In opdracht van het Koninklijk Instituut van Ingenieurs deed ik de afgelopen periode onderzoek naar China's industrie- en innovatiepolitiek Made in China 2025. De weergave daarvan verschijnt in het vakblad De Ingenieur.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Een wapenstilstand in de Eerste Wereldhandelsoorlog

Vrijdag bereikten China en Verenigde Staten een 'eerste fase'-akkoord over hun handelsconflict. Veel meer dan een nieuwe wapenstilstand is het niet.

Lees verder

De mythe van China's schuldenvaldiplomatie

Er bestaan over China veel vooroordelen, maar die van de schuldenvaldiplomatie is wel een van de meest hardnekkige. Toch is er geen aanwijzing dat de Chinese overheid leningen inzet om andere landen tot concessies te dwingen, schrijf ik in het herfstnummer van China Nu.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

China opent nieuw mega-vliegveld met oranje tintje

Woensdag is het eerste passagiersvliegtuig vertrokken van Beijing Daxing International Airport. Het nieuwe vliegveld met een beoogde capaciteit van 100 miljoen passagiers is er niet om de oude luchthaven te vervangen, maar is nodig om de groei van het aantal passagiers in de komende decennia bij te benen.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Q&A: Rogier Creemers over sociaal krediet systeem voor bedrijven

De Chinese regering wil in 2020 een landelijk systeem invoeren waarbij alle bedrijven een betrouwbaarheidsscore krijgen toegekend op basis van hun gedrag. Wat zal zo'n systeem in de praktijk betekenen voor buitenlandse bedrijven die actief zijn in China, vraag ik aan universitair docent Rogier Creemers.

Lees verder

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder