economie cultuur politiek RSS

Vijf vragen over arrestatie Huawei-topvrouw

Staakt het vuren handelsoorlog China en VS

De Chinese en Amerikaanse regeringen zetten hun handelsgeschil tot nader order in de ijskast. Beide kanten claimden de overwinning, maar onduidelijk is wat nou precies is afgesproken.

Lees verder

Didi schort carpoolservice op na moord op passagier

China's marktleider voor taxidiensten Didi Chuxing zet zijn carpool-app een week stil om onderzoek te kunnen doen naar zijn veiligheidsprocedures. De maatregel volgt na een moord op een 21-jarige stewardess waarvan de man die haar vervoerde wordt verdacht.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Vijf vragen over China's eisen aan luchtvaartsector

De Chinese overheid eist van buitenlandse luchtvaartmaatschappijen dat zij Hong Kong, Macau en Taiwan rubriceren als bestemmingen binnen China. Alles wat je moet weten over de lange arm van Beijing, kort en bondig uitgelegd.

Lees verder

China en VS nog mijlenver uit elkaar over handel

China heeft enige kleine tegemoetkomingen gedaan aan een bezoekende Amerikaanse delegatie. Maar Beijing lijkt niet van plan in te binden om een handelsoorlog te voorkomen.

Lees verder

In China kijkt hersensensor of werknemer moe is

Chinese bedrijven en de overheid zetten sensoren in om de emotionele staat van werknemers te monitoren. Op die manier kan de productiviteit omhoog en risico's worden verminderd.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Trekt China de valuta-kaart in blufpoker met VS?

De Chinese regering bestudeert de mogelijkheid om de yuan te laten devalueren. Dat zou de handelsoorlog met de Verenigde Staten verder verbreden.

Lees verder

Blogaap vlogt: de Nieuwe Zijderoute

In de tweede aflevering van Blogaap vlogt wil ik meer te weten komen over de Nieuwe Zijderoute. Ik ga op bezoek bij Railport Brabant, waar drie keer per week een goederentrein uit Chengdu aankomt.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Niet handelsoorlog maar belastingslag losgebarsten

De Chinese overheid kondigt lastenverlichtingen aan voor het bedrijfsleven. Die moeten China's bedrijven internationaal concurrerend houden nu Amerika grote belastingverlagingen heeft doorgevoerd.

Lees verder

Vijf vragen over een handelsoorlog China en VS

De Amerikaanse regering implementeert importheffingen op staal en aluminium en China kondigt direct tegenmaatregelen aan. Alles wat je moet weten over een mogelijke handelsoorlog tussen de twee grootste economieën ter wereld, kort en bondig uitgelegd.

Lees verder

De op een na rijkste man van Aziƫ gaat met pensioen

De selfmade miljardair Li Ka-shing draagt op 89-jarige leeftijd de leiding van zijn zakenimperium over aan zijn zoon Victor. Li is een fenomeen in Hong Kong; sommige mensen denken dat hij zelfs het weer kan beïnvloeden.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder