economie cultuur politiek RSS

Opinie: EU, houd hoofd koel in handelsvete VS-China

economie
cultuur
politiek

De mythe van China's schuldenvaldiplomatie

Er bestaan over China veel vooroordelen, maar die van de schuldenvaldiplomatie is wel een van de meest hardnekkige. Toch is er geen aanwijzing dat de Chinese overheid leningen inzet om andere landen tot concessies te dwingen, schrijf ik in het herfstnummer van China Nu.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

China opent nieuw mega-vliegveld met oranje tintje

Woensdag is het eerste passagiersvliegtuig vertrokken van Beijing Daxing International Airport. Het nieuwe vliegveld met een beoogde capaciteit van 100 miljoen passagiers is er niet om de oude luchthaven te vervangen, maar is nodig om de groei van het aantal passagiers in de komende decennia bij te benen.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Q&A: Rogier Creemers over sociaal krediet systeem voor bedrijven

De Chinese regering wil in 2020 een landelijk systeem invoeren waarbij alle bedrijven een betrouwbaarheidsscore krijgen toegekend op basis van hun gedrag. Wat zal zo'n systeem in de praktijk betekenen voor buitenlandse bedrijven die actief zijn in China, vraag ik aan universitair docent Rogier Creemers.

Lees verder

Vijf vragen over valutamanipulatie van de yuan

Volgens de Amerikaanse regering drukt China opzettelijk de koers van de yuan om zo de export te stimuleren. Alles wat je moet weten over nieuwe schermutselingen in de slepende handelsoorlog, kort en bondig uitgelegd.

Lees verder

AIIB confereert over Euraziatische connectiviteit

Vrijdag en zaterdag vergaderen bijna honderd lidstaten van de Aziatische Infrastructuur Investeringsbank (AIIB) in het conferentiecentrum van Luxemburg. Het is voor het eerst dat de jaarvergadering buiten Azië plaatsvindt.

Lees verder

Boekrecensie: China's Great wall of Debt

China zal vroeg of laat in financiële crisis geraken, betoogt Dinny McMahon in zijn boek over China’s schuldenlast. Die hoeft niet desastreus te zijn, als de Chinese overheid de problemen aanpakt nu het nog kan.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Storm in een glas melk over Olympische sponsoring

Dinsdag maakte het Internationaal Olympisch Comité bekend dat het een langdurige sponsorovereenkomst tekent met Coca-Cola en Mengniu. Dat is tegen het zere been van Yili, sponsor van de Olympische Winterspelen in 2022.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Chinese burgers roeren zich in handelsoorlog

Patriottistische burgers scharen zich achter Huawei en willen af van FedEx. Helemaal nieuw zijn anti-Amerikaanse sentimenten niet; wel dat de Chinese overheid de rem van de censuur haalt.

Lees verder

Handelsoorlog escaleert na Huawei-boycot VS

Diplomatieke spanningen tussen de twee grootste economieën ter wereld lopen snel op, nadat Google maandag liet weten dat het geen software meer levert voor Huawei-mobieltjes. Dit gebeurde nadat de Amerikaanse regering Huawei op een zwarte lijst plaatste.

Lees verder

Blogaap Live: Chinastrategie

Komende week presenteert het kabinet zijn langverwachte Chinastrategie. Fred Sengers spreekt donderdag in Tilburg over nieuwe kansen en uitdagingen in de relatie met China.

Lees verder

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder