economie cultuur politiek RSS

Vijf vragen over mogelijk verbod op TikTok in VS

Boekrecensie: China's Great wall of Debt

China zal vroeg of laat in financiële crisis geraken, betoogt Dinny McMahon in zijn boek over China’s schuldenlast. Die hoeft niet desastreus te zijn, als de Chinese overheid de problemen aanpakt nu het nog kan.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Storm in een glas melk over Olympische sponsoring

Dinsdag maakte het Internationaal Olympisch Comité bekend dat het een langdurige sponsorovereenkomst tekent met Coca-Cola en Mengniu. Dat is tegen het zere been van Yili, sponsor van de Olympische Winterspelen in 2022.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Chinese burgers roeren zich in handelsoorlog

Patriottistische burgers scharen zich achter Huawei en willen af van FedEx. Helemaal nieuw zijn anti-Amerikaanse sentimenten niet; wel dat de Chinese overheid de rem van de censuur haalt.

Lees verder

Handelsoorlog escaleert na Huawei-boycot VS

Diplomatieke spanningen tussen de twee grootste economieën ter wereld lopen snel op, nadat Google maandag liet weten dat het geen software meer levert voor Huawei-mobieltjes. Dit gebeurde nadat de Amerikaanse regering Huawei op een zwarte lijst plaatste.

Lees verder

Blogaap Live: Chinastrategie

Komende week presenteert het kabinet zijn langverwachte Chinastrategie. Fred Sengers spreekt donderdag in Tilburg over nieuwe kansen en uitdagingen in de relatie met China.

Lees verder

IJskoude Oorlog om poolgebied

China zegt een constructieve rol te willen spelen bij ontwikkeling en bescherming van het poolgebied. Maar de Amerikanen zijn wantrouwig en kondigen aan hun aanwezigheid in het gebied op te voeren.

Lees verder

Trump probeert akkoord handelsoorlog te forceren

De Amerikaanse president Donald Trump wil het importtarief op Chinese producten vrijdag te verhogen van 10 naar 25 procent. Ook dreigt hij met nieuwe heffingen voor andere Chinese producten. Hij zet daarmee druk op de zich voortslepende onderhandelingen over de handelsoorlog.

Lees verder

Chinees diplomatiek offensief in Europa

De Chinese staatsraad en minister van buitenlandse zaken Wang Yi heeft bij een bezoek aan de Europese Commissie een lans gebroken voor Huawei. Volgens Wang moet Europa zich verre houden van Amerikaanse pogingen om Chinese tech-bedrijven in diskrediet te brengen.

Lees verder

Opinie: kies geen partij in strijd VS-China

Duitsland zal Huawei niet uitsluiten bij de aanleg van nieuwe telecommunicatienetwerken. Dat voorbeeld zou Nederland moeten volgen, betoogt China-deskundige Fred Sengers. Een ingekorte versie van dit opinie-artikel verscheen zaterdag in regionale kranten in Noord- en Zuid-Holland.

Lees verder

Hainan gaat benzine- en dieselauto's uitfaseren

De provinciebestuur van Hainan heeft een driefasenplan geïntroduceerd om over te stappen op duurzaam vervoer in 2030. Het is de eerste Chinese provincie die auto's op fossiele brandstoffen gaat weren.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder