economie cultuur politiek RSS

Chinese burgers roeren zich in handelsoorlog

Chinezen in de ban van arrestatie topman Richard Liu

Op het Chinese internet raken ze niet uitgepraat over techondernemer Richard Liu. Hij werd afgelopen weekeinde in de Verenigde Staten gearresteerd op verdenking van een seksueel misdrijf. +UPDATES

Lees verder
economie
cultuur
politiek

China pompt nog meer krediet in Afrika

China belooft op acht gebieden steun aan Afrikaanse landen. Belangrijkste belofte: 60 miljard dollar voor nieuwe investeringen.

Lees verder

Actie tegen bijziendheid; aandeel Tencent onderuit

De Chinese overheid kondigde donderdag een campagne aan om de opmars van bijziendheid een halt toe te roepen. Dat had prompt gevolgen voor de koers van aandelen Tencent.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Q&A: Alain Visser over komst Chinese auto in Europa

Lynk & Co, onderdeel van Zhejiang Geely, gaat in Europa auto's bouwen en verkopen. Is Europa klaar voor een Chinese auto, vraag ik aan Alain Visser, de Belgische topman van Lynk & Co in een mail-Q&A.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Hoog tarief sta-in-de-weg acceptatie UnionPay-kaart

De vergoeding die de Chinese betaalkaart UnionPay aan zijn klanten vraagt hindert de acceptatie door Nederlandse banken. Die willen niet opdraaien voor de kosten van Chinese pinners.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Politie breekt demonstratie van boze investeerders op

Een demonstratie in het financiële district van Beijing is door de politie opgebroken voordat die goed en wel van de grond kwam. Beleggers die geld hadden toevertrouwd aan malafide kredietplatforms houden de Chinese overheid verantwoordelijk voor hun verlies.

Lees verder

Google gaat het weer proberen in China

Google keert terug op de Chinese markt met een aangepaste zoekmachine. Acht jaar geleden verliet Google China nog omdat het niet wilde voldoen aan de eisen van de Chinese overheid.

Lees verder

Vijf vragen over de Eerste Wereldhandelsoorlog

De Amerikaanse president Donald Trump kondigde vrijdag aan dat hij alle import uit China extra wil gaan belasten. Alles wat je moet weten over een nieuwe escalatie in de relatie tussen de twee grootste economieën ter wereld, kort en bondig uitgelegd.

Lees verder

Familie wil schadevergoeding na dood door shopping

Nabestaanden van een 74-jarige man die is overleden op vakantie eisen schadevergoeding van het reisbureau. Zij claimen dat hun geliefde is gestorven omdat hij was uitgeput door gedwongen te winkelen.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Marriott China: inchecken met gezichtsherkenning

Chinese gasten kunnen op proef in Marriott-hotels in Hangzhou en Sanya volledig geautomatiseerd inchecken. Voor de test werkt Marriott samen met Alibaba, dat eerder ervaring opdeed met gezichtsherkenning.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder