economie cultuur politiek RSS

Vijf vragen over mogelijk verbod op TikTok in VS

Chinese exportcijfers vallen vies tegen

De Chinese export is in juni met 3,1 procent gedaald ten opzichte van juni 2012. De import daalde 0,7 procent. Daarmee duiken de Chinese buitenlandse handelscijfers voor het eerst in 44 maanden in de min.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Nederlands bioscience-fonds zoekt geld in China

Life Science Partners in Amsterdam gaat in China beleggers zoeken om in Europese biotechnologische projecten te investeren. Het fonds wil ook geld verdienen door Europese patenten aan Chinese farmaceuten te verkopen.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Amerikaanse huizen gewild bij Chinese kopers

De afgelopen twaalf maanden werden in de Verenigde Staten ongeveer 29.000 woningen door Chinezen gekocht. Daarmee zijn Chinezen nu de belangrijkste groep buitenlandse huizenkopers in de VS, nog voor Canadezen.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Chinese bedrijven rukken op in corporate reuzenlijst

Olieconcern Sinopec is naar omzet gemeten het grootste Chinese bedrijf. In de nieuwe Fortune 500-lijst staan 89 Chinese bedrijven.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Miljardeninjectie in economie Xinjiang

Chinese bedrijven pompen de komende jaren 49,8 miljard yuan (6 miljard euro) in de Oeigoerse autonome regio Xinjiang. Dat maakten regionale autoriteiten vrijdag bekend.

Lees verder

Grootste gebouw ter wereld geopend in Chengdu

Deze week werd in Chengdu het grootste gebouw ter wereld geopend. Het New Century Global Center is 500 meter lang, 400 meter breed en 100 meter hoog.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Verse afgestudeerden vinden moeilijk een baan

Vorig jaar studeerde een recordaantal van 6,99 miljoen Chinese studenten af aan hun universiteit of hogeschool. Maar nu de economische groei afzwakt, komen ze maar moeilijk aan de slag.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Politie Parijs gaat aangifte in Chinees opnemen

Chinese toeristen die in Parijs het slachtoffer worden van een misdrijf, kunnen zich voortaan wenden tot Chinees sprekende gendarmes. De politie heeft een speciaal telefoonnummer geopend dat 24 uur per dag bereikbaar is.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Onderzoek prijsafspraken import-babymelkpoeder

Chinese mededingingsautoriteiten onderzoeken mogelijke prijsafspraken van zes geïmporteerde merken babymelkpoeder. De fabrikanten zouden zo de prijs van melkpoeder 30 procent hebben laten stijgen.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

China zet onderzoek prijsdumping Europese wijn door

Het Chinese ministerie van handel neemt een klacht in behandeling over het dumpen van goedkope wijn uit de Europese Unie. Het onderzoek volgt na Europese anti-dumpheffingen op Chinese zonnepanelen.

Lees verder

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder