economie cultuur politiek RSS

Covid is passé, maar China’s economie is nog herstellende

economie
cultuur
politiek

Onderzoek prijsafspraken import-babymelkpoeder

Chinese mededingingsautoriteiten onderzoeken mogelijke prijsafspraken van zes geïmporteerde merken babymelkpoeder. De fabrikanten zouden zo de prijs van melkpoeder 30 procent hebben laten stijgen.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

China zet onderzoek prijsdumping Europese wijn door

Het Chinese ministerie van handel neemt een klacht in behandeling over het dumpen van goedkope wijn uit de Europese Unie. Het onderzoek volgt na Europese anti-dumpheffingen op Chinese zonnepanelen.

Lees verder

Inkoopmanagersindex daalt; aandelen stijgen

Een belangrijke indicator van de Chinese industrie, de inkoopmanagersindex is in juni gedaald tot 50,1. Dit cijfer duidt op een verdere vertraging van de economische groei in China. Toch deden de aandelen het goed vandaag.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Pharming brengt researchafdeling naar China

Het Leidse medicijnenproducent Pharming heeft een samenwerkingsovereenkomst gesloten met Shanghai Institute of Pharmaceutical Industry (Sipi). Als onderdeel van het contract worden alle research & development-activiteiten verplaatst naar Shanghai.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Centrale bank belooft voldoende liquiditeit

De Chinese centrale bank zal al het noodzakelijke doen om de financiële markten te stabiliseren. Dat zegt de gouverneur van de Volksbank van China, Zhou Xiaochuan. Direct na zijn sussende woorden stegen de prijzen van Chinese aandelen en daalde de interbancaire rente.

Lees verder

Werknemers eisen vertrekregeling om te blijven

Enkele tientallen werknemers houden hun Amerikaanse werkgever sinds vrijdag gegijzeld in een fabriek in Beijing. Ze eisen een vertrekregeling, terwijl het bedrijf claimt dat hun baan veilig is.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Alipay introduceert kleine belegger op de beurs

Een week na zijn introductie hebben al een miljoen klanten een beleggingsrekening geopend bij Alipay. Het populaire online betalingsplatform kan kleine particulieren de weg wijzen naar de beurs.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Vijf vragen over de onrust op de Chinese beurzen

Vandaag sloten Chinese beurzen opnieuw lager. In de afgelopen twee maanden verloren de aandelen ongeveer 20 procent van hun waarde. Waar komt deze vrije val vandaan en hoe gaat het verder? 

Lees verder

Centrale bank wil rem op goedkoop krediet

Chinese aandelenmarkten moesten maandag opnieuw inleveren, nadat de centrale bank duidelijk maakte dat het niet van plan is extra geld in de economie te pompen. Een geldschaarste zorgt voor hogere rentes.

Lees verder

Unilever bouwt derde fabriek in China

Vijf keer zoveel omzet over tien jaar. Dat is de doelstelling van Unilever in China. De fabrikant van voedsel- en personal care-producten gaat daarvoor een derde fabriek bouwen.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder