economie cultuur politiek RSS

Vijf vragen over grote bankfraude Henan

China stimuleert vraag naar zonnestroom

In een poging de Chinese fabrikanten van zonnepanelen te helpen, komt de overheid in Beijing met een pakket stimuleringsmaatregelen. De nieuwe regels volgen op handelsbarrières die de VS en de EU hebben opgeworpen voor goedkope Chinese zonnepanelen.

Lees verder

Kabinet wil 30 procent minder luchtvervuiling

"Stevige maatregelen voor een stevige taak." Het Chinese kabinet heeft een plan gepresenteerd dat de uitstoot van fijnstof in vier jaar tijd met bijna een derde moet terugdringen.

Lees verder

Private investeringen toegestaan voor OV-projecten

Privé-investeerders mogen binnenkort ook in metro- en spoorlijnen investeren. Dat zegt een hoge functionaris van de Nationale Ontwikkelings en Hervormingscommissie, het belangrijkste economische planningsorgaan van China. Het is voor het eerst dat privaat geld wordt toegelaten in een strategische sector.

Lees verder

Hilton opent 120 nieuwe hotels in China

Hotelgroep Hilton Worldwide wil de komende drie tot vier jaar zijn capaciteit in China uitbreiden met 55.000 kamers. Hilton verwacht een groei van het aantal binnenlandse reizen, zowel zakelijk als privé.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

'Overcapaciteit dreigt voor Chinese automarkt'

De groeicijfers van de autoverkopen in China mogen dan afnemen, maar de productiedoelstellingen blijven hoog. Dat zal ertoe leiden dat Chinese auto's tegen dumpprijzen zullen worden geëxporteerd, ook naar Europa. Zegt Michael Dunne, consultant voor de autoindustrie.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Dood 14-jarige voedt discussie over kinderarbeid

Officieel bestaat kinderarbeid niet in China. Maar het overlijden van een 14-jarige fabrieksarbeider laat zien dat de werkelijkheid anders is.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

China gaat kanaal door Nicaragua graven

Het parlement van Nicaragua heeft ingestemd met de aanleg van een kanaal dat de Atlantische Oceaan en de Pacific met elkaar verbindt. De opdracht wordt gegund aan een Chinees consortium, dat het kanaal ook minimaal 50 jaar mag exploiteren.

Lees verder

Nationale veiligheidscontrole voor industrie

Drie maanden lang gaan ambtenaren de veiligheid controleren bij risicovolle industrieën en arbeidsintensieve bedrijven. De veiligheidsactie volgt op een brand in een kippenslachterij waarbij 121 werknemers om het leven kwamen.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Centrale Bank waarschuwt voor slechte leningen

De Centrale Bank van China waarschuwt voor het eerst voor risico's die banken lopen door hun kredieten. Ook de Chinese rekenkamer publiceerde maandag alarmerende cijfers over oplopende schulden van lokale overheden.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Britten zetten vraagtekens bij Chinese leverancier

De Britse commissie voor de veiligheidsdiensten is geschokt dat de regering acht jaar geleden niet is geïnformeerd over Chinese bemoeienis bij het moderniseren van het telecommunicatienetwerk. De laatste jaren zetten steeds meer landen vraagtekens bij de betrouwbaarheid van leverancier Huawei. 

Lees verder

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder