economie cultuur politiek RSS

Vijf vragen over mogelijk verbod op TikTok in VS

Werkomstandigheden Apple-fabriek weer onder vuur

Kinderarbeid, lange werkweken en contractbreuk. Volgens China Labor Watch zijn de omstandigheden in de Apple-fabriek van Pegatron nog slechter dan die bij Foxconn.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Geen plek voor maagden op arbeidsmarkt

Werkzoekenden in China hebben soms te lijden onder sterrenbeeld-discriminatie. Werkgevers willen liever een tweeling dan een maagd.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

China wil wel eens weten hoeveel schuld het heeft

De nationale rekenkamer van China gaat onderzoeken hoeveel schulden de Chinese overheid heeft. Onder analisten groeien twijfels of alle leningen kunnen worden terugbetaald of dat een Chinese financiële crisis dreigt.

Lees verder

Greenpeace: 'waterroof in Binnen-Mongoliƫ'

Een proefproject om van kolen autobrandstof te maken, zorgt voor enorme ecologische schade in Binnen-Mongolië. Dat zegt Greenpeace East-Asia in een rapport.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Akkoord over hogere prijs Chinese zonnepanelen

China en de EU zijn het eens over een prijsverhoging van zonnepanelen. Daarmee lijkt een handelsoorlog van de baan.

Lees verder

Mini-maatregelen moeten economie stimuleren

Geen btw-plicht voor kleine bedrijven, lagere exportkosten en meer vrijheid voor investeringen in spoorwegen. Dat staat in een pakket maatregelen die premier Li Keqiang woensdag bekend maakte.

Lees verder

Li: '7 procent is ondergrens'

De Chinese regering is bereid om een terugval van de economische groei tot 7 procent te accepteren. Dat zou premier Li Keqiang vorige week hebben gezegd op een besloten conferentie voor planners, economen en directeuren van grote bedrijven.

Lees verder

Chinese munt 34 procent duurder in acht jaar tijd

De waarde van de Chinese renminbi bereikte maandag een recordhoogte. De waarde ten opzichte van de belangrijkste buitenlandse valuta is de afgelopen jaren flink gestegen.

Lees verder

Van Beijing naar New York in twee uur

Zes keer zo snel als het vliegtuig en zestien keer vlugger dan een hogesnelheidstrein. Een Amerikaans bedrijf onderzoekt de mogelijkheden voor een pijpleiding waarin personen in een capsule tussen de continenten worden geschoten.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

IMF: 'hervormingen noodzakelijk voor groei'

De Chinese economie wacht geen grote terugval dit jaar, maar om op de midellange termijn te blijven groeien zijn economische hervormingen noodzakelijk. Dat rapporteert het Internationaal Monetair Fonds. 

Lees verder

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder